Sörjer sin barndoms Kvarnholmen: ”Något har gått förlorat”

Bostadsrätter med femstjärnig utsikt över Stockholms inlopp har på 10-talet förvandlat arbetarnas Kvarnholmen till ett av stans mest exklusiva bostadsområden. På vägen har något gått förlorat, menar barndomsvännerna Inga Björk Klevby och Christina Olsson.

  • Publicerad 19:00, 30 dec 2019

I en artikelserie belyser Mitt i hur Nacka förändrats under 2010-talet . Del 3 av 6: Ett område som bytt karaktär.

Läs hela serien här


På dagens Kvarnholmen kan stressad övre medelklass yoga med utsikt över Östersjön och äta stans bästa gelato nere på kajen.

Forna tiders sillmagasin, kvarn- och oljeindustri känns långt borta. Den gamla arbetarstadsdelen har byggts full av bostadsrätter och fått ”en air av Manhattan”, som byggherren JM skrev i sin reklam för lyxprojektet Stockholm Lighthouse.

Vi såg en miljö som var vår barndomstid som höll på att försvinna

Inga Björk Klevby

Som en bakgrund inför den snabba förändringen gav barndomsvännerna Inga Björk Klevby och Christina Olsson 2016 ut boken Kvarnholmen – vår barndoms ö.

– Vi såg en miljö som var vår barndomstid som höll på att försvinna. En egen ö där man kunde varenda sten, säger Inga Björk Klevby.

Boken gavs ut 2016. Foto: Privat

I boken tecknar de bilden av ett paradis för barnen med mycket natur – inte minst Udden på östra delen av ön – och med spännande platser som båtvarvet där man egentligen inte fick vara.

– Nu är det ett helt gentrifierat och hårt exploaterat område med enbart bostadsrätter för bättre bemedlade. Jag känner en sorg över att inga platser är heliga, säger Christina Olsson.

En bild från dagens Kvarnholmen. Foto: Mattias Kamgren

Startskottet för Kvarnholmens förändring var när KF la ner verksamheten där 1992. Sedan följde år av diskussioner innan marken togs över av JM, Peab och Folksam.

Från 185 invånare till drygt 2 000

År 2010 ljöd sprängsalvorna för de första nya bostäderna. Då bodde bara 185 personer på Kvarnholmen. Ett decennium senare är siffran drygt 2 000.

– Naturligtvis behövdes det en förändring efter att kvarnproduktionen lagt ner. Frågan är bara vad man gjorde av det, säger Inga Björk Klevby.

Inga Björk Klevby och Christina Olsson framför modell av ett äldre Kvarnholmen. Foto: Mattias Kamgren

Hon berättar om intressanta planer på ett högskolecampus och ett Östersjöcentrum.

– I stället blev det mest bostäder, konstaterar hon.

Och fler ska det bli: totalt 3 500 enligt planerna. Samtliga bostadsrätter. Inte förrän på 2030-talet väntas stadsdelen vara färdigbyggd.

Minns du? Tio stora händelser i Nacka på 10-talet

Tåg kör in i hus – i 80 km/h

Natten till den 15 januari 2013 smäller det på Saltsjögränd i Saltsjöbaden. Ett tåg från Saltsjöbanan kör rakt in i ett flerbostadshus, med en fart av 80 km/h. ”Jag tänkte att det nog var en jordbävning”, säger en av husets invånare till Mitt i. Ombord på tåget finns en städerska, som själv skadas svårt, och som först beskylls för att ha stulit tåget.

Utredningen visar senare att hon är oskyldig och att flera viktiga säkerhetsfunktioner på tåget var urkopplade vid olyckan. Mirakulöst nog skadas ingen annan i olyckan, som blir en världsnyhet.

Mitt i Nacka från januari 2013.

Grönt ljus för tunnelbana

I mars 2012 fattas beslutet om att tunnelbanan ska byggas ut till Nacka. Detta efter att landstinget, Stockholms stad och Nacka kommun kommit överens. Blå linjen från Kungsträdgården kommer att få nya stationer i Sickla, Järla och Nacka Forum. Förberedande arbeten startar 2019 och byggtiden beräknas till cirka tio år.

Grannar stör sig på barn som spelar boll

Bullriga bollspelare? Arkivbild.

Arga kändisar och politiker som skriker i megafoner. Bullerbråket på Boovallen är följetongen som har det mesta. Under 2019 växer frågan om de bullerstörda grannarna runt fotbollsplanen i Boo till en fråga för hela Idrottssverige. En dom ger grannarna rätt, och tvingar Boo FF att begränsa träningstider och ljud vid matcher.

Domen överklagas till Mark- och miljööverdomstolen, som väntas fälla avgörandet i början av 2020.

Stökigt för pendlare när Slussen byggs om

Byggstök vid Slussen. Foto: Andreas Ekström

Slussen ligger visserligen inte i Nacka. Men ombyggnaden som inleds 2016 påverkar definitivt Nackaborna. Buss- och bilköer, byggstök och vändande tåg i Henriksdal prövar pendlarnas tålamod – och lär fortsätta göra så till nya Slussen är klar 2026.

Fler partier i Nackapolitiken

Den politiska kartan i Nacka ritas om under 10-talet. Nackalistan slog sig visserligen in i fullmäktige redan 2006, men fortsätter att växa och blir i valet 2018 fjärde största parti i Nacka. 2014 tar sig även Sverigedemokraterna för första gången in i fullmäktige, och vid valet 2018 ökar SD från 2 till 5 mandat. I dagsläget sitter nio partier i Nackas kommunfullmäktige.

Nobelberget gör Nacka lite hippare

Gänget bakom Nobelberget inför rivningsfesten i januari 2019.  Foto: Daniel Diaz

Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg vill marknadsföra en blivande stadsdel, och anlitar ett gäng kreativa klubbfixare att göra något med de tomma lokalerna i Sickla där Akzo Nobel hållit till. Resultatet blir Nobelberget, som slår upp portarna 2015. Under några år är det en av Stockholms häftigaste kultur- och klubbarenor med konserter, festivaler och annat – ”från fetischfester till familjemarknad” som Allt om Stockholm uttrycker det.

I januari 2019 hölls den sista festen och sen kom grävskoporna. Nu blir Nobelberget ett bostadskvarter med lägenheter i 7-miljonersklassen, medan klubbverksamheten lever vidare i Slakthusområdet.

Tvärbanan förlängs till Sickla

Saltsjöbanan var länge den enda spårtrafiken i Nacka. Men i oktober 2017 kan man äntligen ta tvärbanan till och från Sickla, sedan spårvägen förlängts från Hammarby sjöstad.

Muralfestival väcker känslor

Konstnären Julia Rio målar på tandläkarhuset i Järla. Foto: Mattias Kamgren

En festival med väggmålningar på offentliga byggnader i M-styrda Nacka? Det låter nästan som en påhittad nyhet, men i september 2019 drar festivalen Wall Street Nacka i gång.

Samtidigt som konstnärerna arbetar för högtryck med sprejburkarna, växer kritiken mot festivalen. Nacka kommun anklagas för censur, bland annat efter uppgifter om att att en lokal konstnär petats på grund av sin koppling till graffiti.

Själva målningarna har både hyllats och dissats av Nackaborna.

Hells Angels och flyktingarna

Hells Angels-villan på Moravägen i Boo. Arkivbild.

När Nacka kommun 2016 vill köpa motorcykelklubben Hells Angels hus på Moravägen i Boo och göra om det till flyktingboende, börjar några av grannarna att protestera. Genom att dela ut flygblad och mejla politiker försöker de stoppa köpet och gör klart att de hellre har det ökända MC-gänget som grannar än flyktingar.

Protesterna är förgäves. I maj 2016 köper kommunen villan för 5,75 miljoner och samma höst flyttar de första flyktingfamiljerna in i huset.

Hela Sverige skrattar åt Nackas överklass

I januari 2010 är det premiär för den nya komediserien Solsidan i TV4. Överklassironin går hem i stugorna. När säsong 2 inleds året därpå bänkar sig 2,5 miljoner människor framför tv:n för att skratta åt Fredde, Mickan, Alex, Anna och Ove Sundberg.  Seriens skapare Felix Herngren sägs ha fått inspiration från hustrun Claras egen uppväxt på Solsidan. I november 2019 utnämns Solsidan i TV4 till Sveriges bästa komediserie.