”Sorgen är konsekvensen av att ha älskat”
Allhelgona är en högtid som får allt fler att besöka en kyrka. Vi behöver ritualer, även för sorgen och döden. Det säger prästen Omar Ud-Din som på Alla helgons dag håller i gudstjänsten vid pilgrimskapellet vid Görvälns griftegård.
- Nyheter
- Publicerad 16:30, 2 nov 2018
Vi har frukostrutiner, kvällsrutiner, semesterrutiner och födelsedagsrutiner. Precis på samma sätt behöver vi rutiner kring döden. För döden har kommit ifatt oss.
Det säger Omar Ud-Din som är Präst i Svenska Kyrkan i Järfälla.
Under Alla helgons dag håller han till i Pilgrimskapellet ute vid Görvälns griftegård där han kommer hålla gudstjänst på såväl svenska som finska. Han menar att intresset för att söka sig till en kyrka just den här helgen har ökat.
– Sorgen är konsekvensen av att ha älskat och på samma sätt som vi kan gå på bio för att bli glada, så behöver vi en plats där vi får vara ledsna. Kyrkan och Allhelgonahelgen är en sådan plats.
Ordlös lättnad
Han menar att vi inte riktigt har ett språk för sorgen. Inget sätt att uttrycka det på som känns självklart. På Allhelgona behövs inget språk, allt som behövs är ett ljus.
– I det ordlösa, att tända ett ljus, får vi ändå utlopp för det.
Och även om du går ensam till kyrkan och tänder ditt ljus, kommer du se ljusen som tänts av hundratals andra och påminnas om att du inte är ensam om att sörja. Även det en viktig del påpekar Omar Ud-Din.
Heldag
Under lördagen ökar kyrkan sin bemanning ute vid Görväln för att kunna möta alla de som kommer och vill lägga en krans eller tända ett ljus. Det ska alltid finnas någon att tala med om man känner att man behöver, säger Omar Ud-Din.
– Men lämna gärna bilen hemma och ta kyrkbussen, det blir så långa köer annars.
Han ska själv tända ljus och menar att det lilla ljuset har stor betydelse.
– Det är absolut viktigt även för mig, säger han. Min far är inte begravd i Sverige, men när jag tänder det där ljuset blir jag den lilla pojken som sörjer att han förlorat sin far. Det är ett fönster mot evigheten.