Sturekatten på Riddargatan är ett av Stockholms mest klassiska – och omtyckta – konditorier.

Förra veckan berättade Mitt i att Stockholms tingsrätt försatt bolaget i konkurs i början av mars. Beskedet har väckt starka känslor och tusentals reaktioner på Mitt i:s sociala medier.

Många vittnar om att Sturekatten haft en speciell plats i deras hjärtan.

"Oh vilka fina minnen genom livet! Först tonårs och ungdomsåren när man träffades för att umgås i någon av alla trivsamma hörnor i den hemlika miljön. Senare i livet tillsammans med mamma efter hennes regelbundna besök hos professorn på läkarhuset några steg högre upp på Riddarbacken", skriver en läsare.

"Neeeej! Vår familj har fikat där ”i generationer”. Hade velat gå dit fler gånger med tonårsdottern", skriver en annan.

Historia värd att bevara

En läsare beskriver det som "ett kulturarv som går till spillo", och många efterlyser bättre stöd för företagare. Kan inte staten, eller staden, eller varför inte en "rik filantrop bland gästerna" sponsra det anrika konditoriet?

Kort sagt: "Ett café som överlevt i 100 år man inte låta dö".

Oviss framtid

Vad som ska hända med lokalerna och inventarierna är fortfarande oklart. Mitt i Östermalm har åter igen sökt konkursförvaltaren som alltjämt avböjer att berätta om processen där han ska utreda dessa frågor.

Vad som däremot framgår tydligt är vad många läsare inte vill se på adressen:

"City tenderar att bli tråkigare och tråkigare. Aldrig att jag går och tar en fika på någon utav alla kafé-kedjor som tar över".

Eller lite mer explicit:

"Så tråkigt, finns snart bara Waynes Coffee och Espresso House att fika på".