Det finns en poäng med att öva i stadsmiljö, menar löjtnant Pontus Dahlström. Foto: Arkivbild/Johan Kindbom

Sörentorp platsen för militärövningar i höst

Räkna med skottlossning och soldater – snart kommer Livgardet till Solna. Två stora militärövningar kommer att genomföras vecka 42 och 45.

  • Publicerad 08:57, 8 okt 2018

Det är Livgardet som under hösten kommer att genomföra två stora militärövning, som går under namnet Terminus 18, på fem olika platser i länet.

Onsdag till lördag, både vecka 42, med start 15 oktober, och vecka 45, kommer militären att ha soldater utplacerade i kvarteret runt gamla polishögskolan i Sörentorp.

– Vi väljer övningsområde mycket efter var det finns tomma lokaler som är lämpliga, säger löjtnant Pontus Dahlström.

Tillstånd för skottlossning

Mellan klockan 07 och 21 på vardagarna samt mellan klockan 8 och 18 på lördagarna har militären tillstånd för skottlossning. Det rör sig dock om helt ofarlig lös ammunition men ljudvolymen är densamma som vid vanlig skottlossning.

– Man övar både på att skydda ett område i staden till att göra enklare grundövningar inne i byggnaderna, säger Pontus Dahlström.

Varför måste ni öva i tätbefolkade områden?

– Dels är det inte helt lätt att hitta den här typen av lokaler och ska man flytta så här stora enheter utanför Stockholm blir det stora kostnader. Det här är också Stockholmsförband som övar så det finns en poäng med att de får träna i Stockholmsmiljö.

Information till boende

Övningsområdet kommer att spärras av men Försvarsmakten betonar att övningarna är helt ofarliga för allmänheten. Information kommer också att skickas ut till alla som bor i närheten av övningsområdet.

Hur mycket den nyfikne kommer att se av övningarna är lite oklart.

– Om vi skjuter lösa skott utanför byggnader så är det ett riskområde på 25 meter för buller. Men det är inte förbjudet att titta på, säger Pontus Dahlström.