Indikationer på blod hittades på den utpekades skor men DNA kunde inte säkras. Foto: Polisen/Christian Lärk

Söramordet: Misstänkt friad av hovrätten

Hovrätten friade som väntat den misstänkte mannen för dödsmisshandeln vid Söraskolan i Åkersberga. – Det är naturligtvis en stor lättnad för min klient, säger försvarsadvokat Agneta Friberger.

  • Publicerad 12:22, 25 jun 2018

Ett år har gått sedan natten i mitten av juni då den 17-årige pojken misshandlades till döds vid Söraskolan i Åkersberga. Pojken ska ha fått ta emot ett stor antal slag och sparkar och blivit huggen med kniv. Våldet mot huvudet var, enligt åtalet, så grovt att det orsakade dödliga hjärnskador. Först dagen efter hittades kroppen i en skogsdunge av två hundägare som passerade förbi.

”Måste undersöka andra spår”

Polisen och åklagaren stödde sig tidigt på vittnesuppgifter som pekade ut den då 18-årige mannen som misstänkt för mordet. Mannen var hemma på permission från ett ungdomshem och var tidigare dömd för våldsdåd.

– Jag tycker att de har fokuserat helt och hållet på min klient från det att de uppfattade att han var i närheten. Polis och åklagare har inte gått in förutsättningslöst. Man kan förstås ha en teori om vad som hänt, men man måste undersöka andra spår också, säger mannens försvarsadvokat Agneta Friberger till Mitt i efter den friande domen.

Utpekad nekade hela tiden

Åklagaren åtalade i första hand för mord och i andra hand för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död. Den misstänkte mannen har hela tiden nekat till brott. Försvarare Agneta Friberger underkänner utredningen, även om hon tillägger att en del missar reparerades i hovrätten.

– De har missat grovt.

Hovrätten: Minnesförlust är lögn

Varken tingsrätt eller hovrätten anser att de två huvudvittnena, som ska ha varit inblandade på olika sätt, är helt tillförlitliga. Killarna har berättat vissa saker och utelämnat annat för att skydda sig själva eller andra. Den plötsliga minnesförlust som en av dem drabbats av, klassas som ren lögn av hovrätten.

Hovrätten anser också att det är bevisat att den nu friade mannen faktiskt träffade 17-åringen för att köpa alkohol, men att varken han eller någon annan kan bindas till mordet. Mannen frias därför helt.

– Det är naturligtvis en stor lättnad för min klient för han har haft det hängande över sig i ett års tid, säger Agneta Friberger.

Koppling till kriminella gäng?

De två huvudvittnena har i polisutredningar som Mitt i läst kopplats till ett kriminellt gäng i Åkersberga, som den dödade 17-åringen påstås ha blivit osams med. Åklagaren har tidigare avfärdat detta som ett tänkbart motiv.

”Det är där det finns motiv för att misshandla den här killen”

Försvarare Agneta Friberger anser dock fortfarande att utredarna släppt detta spår för lätt.

– Ja, absolut. Det är mitt korta svar. För det är där det finns motiv för att misshandla den här killen och få honom att sluta med det han höll på med. Det borde man ha tittat på mer som motiv, säger Agneta Friberger.

Mordet saknar ännu lösning

Den friande domen mot mannen innebär alltså att den eller de som ligger bakom mordet på 17-åringen ännu ett år senare går fria. Lokaltidningen Mitt i har sökt kammaråklagare Pontus Klang för en kommentar om den friande domen, men han är på semester.