Josefin Pucher, insamlingschef på Sörab. Foto: Peter Steen

Sörab vill att fler slänger sina grovsopor i Rissne

Efter en lång väntan öppnade till slut en grovafallspunkt i Rissne. Men trots längtan är det relativt få slänger sina sopor där.

  • Publicerad 11:45, 16 jul 2021

En ny återvinningscentral har varit efterlängtad av många sedan avfallsbolaget Sörab stängde Kvarnkullens ÅVC 2019.

I våras godkändes till slut planerna på en tillfällig och mindre mottagning för grovsopor på en parkering vid Valkyriavägen i Rissne. Mottagningen öppnade i mars, men det är fortfarande relativt få som använder platsen för att slänga sina sopor.

– Vi hade inte räknat på ett antal besökare som vi trodde skulle komma. Men vi skulle gärna ha sett att fler besökt oss eftersom vi vet att efterfrågan har funnits länge, säger Josefin Pucher, insamlingschef på Sörab.

Öppettider

Grovavfallspunkten ligger på Valkyriavägen 1 i Rissne och är alltid bemannad under öppettiderna. Här får sundbybergare och solnaiter slänga grovsopor.

Öppettider:

Måndag-torsdag 16-20

Fredagar: 12-16

Lördag-söndag: 11-14

Visa merVisa mindre

Välkomnar. Marie och Sinan tar emot grovsopor i Rissne. Foto: Pressbild Sörab

Mellan 15-20 besökare per vardag brukar komma och på helgerna har det som mest varit 45 besökare under en dag.

– Tjänsten är under utveckling och det är en process där vi tillsammans med besökarna lär oss vad som efterfrågas, säger Josefin Pucher.

Textiler och elavfall

Sedan i mars har Sörab lagt till att man kan lämna elvafall upp till storleken av en mikrovågsugn i Rissne. Det går också att lämna textiler – både hela plagg och skor till återbruk, men också en trasig tröja, duk eller kjol som återvinns till textilfibrer.

– Man kan också lämna andra föremål till återbruk som Myrorna hämtar så att vi inte ska behöva slänga fina saker, säger Josefin Pucher.

För att få ut budskapet om den nya sopinsamlingen har Förvaltaren hjälpt med att lämna ut lappar i brevlådor i närområdet. Sörab har också kört Facebook-kampanjer för att berätta att mottagningen finns.

– Och vi planerar att sätta upp en vägskylt som pekar in, säger Josefin Pucher.

Exempel på det du får slänga i Rissne

Elektronik upp till en mikrovågsugns storlek, textilier, barnvagnar, balkonglådor, blomkrukor, cyklar, dryckes- och prydnadsglas, galgar, gardiner, golfbag, grill, hjälmar, husgeråd, keramik, krukor, lakan, madrasser, mattor/dynor, mjuka väskor, mjukisdjur, muggar, möbler, presenningar, pulkor, resårsängar, slalomskidor, stekpanna, takbox, tallrikar, träsaker, tält.

Källa: Sörab

Det här får du inte slänga i Rissne

Farligt avfall. Bygg och rivningsavfall, inklusive fast inredning. Trädgårdsavfall. Sten, jord och betong. Tryckimpregnerat trä. Mineralull. Däck. Förpackningar

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Hon vill få fler äldre att våga sig ut på internet

Nyheter Möt föreningen som lär äldre i Solna och Sumpan om datorer Nära sex procent av svenskarna lever i digitalt utanförskap och många av dessa är äldre människor. Annelie Sjölin och SeniorNet försöker ändra på den saken i Solna och Sundbyberg.lördag 18/9 1:15

Avslöjade av FBI – med 100 kilo hasch i resväskor

Nyheter Åtal. Fyra åtalade efter insatsen Trojan Shield I mars greps i en kvinna i Nacka och en man i Solna med 100 kilo hasch resväskor – värt 10 miljoner kronor. Resväskorna hade packats i en lägenhet i Bromma. Totalt fyra personer åtalas nu för...fredag 17/9 15:05

Nu prisas Lis och Johan för sitt staket i Duvbo

Nyheter Får stadens kulturstipendium för coronaprojektet Konstnärsparet Lis Rohlin och Johan Westin lät sitt staket i Duvbo bli en plats att vädra känslor och tankar under pandemin – nu prisas de av Sundbybergs stad som ger duon årets kulturstipendium för...måndag 13/9 1:15