En ny återvinningscentral har varit efterlängtad av många sedan avfallsbolaget Sörab stängde Kvarnkullens ÅVC 2019.

I våras godkändes till slut planerna på en tillfällig och mindre mottagning för grovsopor på en parkering vid Valkyriavägen i Rissne. Mottagningen öppnade i mars, men det är fortfarande relativt få som använder platsen för att slänga sina sopor.

– Vi hade inte räknat på ett antal besökare som vi trodde skulle komma. Men vi skulle gärna ha sett att fler besökt oss eftersom vi vet att efterfrågan har funnits länge, säger Josefin Pucher, insamlingschef på Sörab.

Mellan 15-20 besökare per vardag brukar komma och på helgerna har det som mest varit 45 besökare under en dag.

– Tjänsten är under utveckling och det är en process där vi tillsammans med besökarna lär oss vad som efterfrågas, säger Josefin Pucher.

Textiler och elavfall

Sedan i mars har Sörab lagt till att man kan lämna elvafall upp till storleken av en mikrovågsugn i Rissne. Det går också att lämna textiler – både hela plagg och skor till återbruk, men också en trasig tröja, duk eller kjol som återvinns till textilfibrer.

– Man kan också lämna andra föremål till återbruk som Myrorna hämtar så att vi inte ska behöva slänga fina saker, säger Josefin Pucher.

För att få ut budskapet om den nya sopinsamlingen har Förvaltaren hjälpt med att lämna ut lappar i brevlådor i närområdet. Sörab har också kört Facebook-kampanjer för att berätta att mottagningen finns.

– Och vi planerar att sätta upp en vägskylt som pekar in, säger Josefin Pucher.