Strejken har nu gått in på sin sjunde dag. Foto: Anna Z Ek

Sopstrejken kan lösas i dag

Den utdragna sopstrejken kan vara på väg mot en lösning. Nu berättar Renonorden att de kan sätta sig ner med sophämtare i dag. – Det kan hända att vi att går in i förhandlingar under dagen, säger vd Peter Ekholm.

  • Publicerad 10:41, 11 jul 2017

Sedan i onsdags förra veckan har många av sopåkarna vid Renonorden varit i vild strejk. En strejk som alltså fackförbundet Transportarbetareförbundet inte står bakom i och med att det finns ett gällande kollektivavtal och att fredsplikt gäller.

Och konflikten har gett konsekvenser för stockholmarna. I går hade Stockholm vatten och avlopp fått in över 1 300 klagomål från sina kunder.

Ljusning i sikte

Nu kan emellertid en ljusning i konflikten vara på gång. Renonordens vd berättar nu för Mitt i att de eventuellt ska inleda förhandlingar med de strejkande sopgubbarna inom kort.

– Det kan hända att vi att går in i förhandlingar under dagen, säger Peter Ekholm, vd.

Joakim Guttman är central ombudsman för miljöarbetaravtalet vid Transportarbetareförbundet och han följer konflikten noga.

– Vi är ingen part i den här historien och uppmanar våra medlemmar att gå tillbaka i tjänst men uppmanar också företaget att sätta sig ner lösa det här, säger Joakim Guttman.

I arbetsdomstolen på fredag

På fredag kommer Arbetsdomstolen att avgöra om strejken är tillåten eller inte.

– Men de kommer med största sannolikhet att döma som att det

är en olovlig stridshandling. I så fall åläggs sopgubbarna att gå tillbaka i arbete. Och då behöver vi en spåkula för att se vad som händer efter det, säger Joakim Guttman.

– Ingen är vinnare i en sån här konflikt.

Hur påverkas du av sopstrejken? Hör av dig till oss och berätta.

Fakta

Det här handlar sopstrejken om

I höst börjar nya avtal gälla för sophämtningen i Stockholm. Det innebär att även sopåkarnas avtal förhandlas om.

Sopåkarna som arbetar för Renonorden menar att arbetsgivaren kommer att kraftigt sänka lönerna samtidigt som arbetsbelastningen ökar.

Det som utlöste strejken i onsdags var att sopåkarna vägrade delta i en nyckelinventering. Sopåkarna vill inte berätta till vilka portar deras nycklarna går. Sopåkarna menar att det är en del av deras yrkeskunskap medan arbetsgivaren kallar agerandet för utpressning.

Strejken är en så kallad vild strejk vilket innebär att facket inte står bakom strejken.

Sophämtningen i Stockholm är idag uppdelad mellan flera bolag. Det finns farhågor för att strejken skulle kunna sprida sig till fler bolag.

Visa merVisa mindre

Fakta

Områden i Stockholm där Reno Norden ansvarar för sophämtningen

I Stockholms kommun har Renonorden ansvar för sophämtningen i:

Älvsjö, Enskede, Årsta, Farsta, Vantör, Bromma, Åkeshov, Råcksta, Hässelby, Tensta, Rinkeby, Kista, Spånga, Vällingby, Järfälla, Kungsholmen, Lilla Essingen, Norrmalm, Vasastan och Östermalm