Nu finns det gott om stensoppar i skogarna. Foto: Åsa Sommarström

Sopp och kremlor – lär dig skilja på svamparna

Hittar du inga kantareller? Misströsta ej. Det finns gott om andra goda matsvampar i skogarna.

  • Publicerad 14:00, 14 sep 2018

Mandelkremla

Kremla

Kremlor är skivlingar med hatt och fot. Mandelkremlans fot är vit, ibland är en fläckig i gul till gulbrunt. De växer ofta i barrmattan under granar i barr- och blandskog, vilket gör att de ofta ser skräpiga ut då löv och barr fastnar på ovansidan.

Köttet är vitt utan trådar med en mild nötlik smak som påminner om mandel. Det är inte den enklaste nybörjarsvampen, så det kan vara bra att ha med sig någon kunnig ifall man är sugen på att plocka kremlor.

Rödgul trumpetsvamp, trattkantarell

Rödgul trumpetsvamp och trattkantarell

Trumpetsvampen skiljer sig från trattkantarellen genom sin varma gula färg på foten och undersidan av hatten, som är tunn och trattformad med krusig kant. Kantarellen har tydliga grenade åsar på undersidan av hatten som leder ner till foten.

Båda är goda matsvampar som passar all sorts matlagning.

Trumpetsvampen  och trattkantarellen har en mild smak och lukten är fruktig och god. Trumpetsvampen trivs bäst i fuktig mark bland mossa i kärrkanter. Kantarellen är vanligast i mossig barrskog.

Stensopp, brunsopp, gallsopp

Sopp

Stensoppen, mer känd som karljohansvamp, har ett finmaskigt ådernät upptill på foten. Foten har gula rör. Den har en mild, nötlik smak och passar till all sorts matlagning. Den är god som ingrediens i bland annat såser, soppor och stuvningar.

Karljohansvampen kan förväxlas med gallsoppen, med den är inte giftig utan smakar bara illa. Andra soppar att hålla utkik efter i markerna just nu är brunsopp, smörsopp och grynsopp. Karljohansvamp förekommer allmänt i barr- och lövskog.

Fakta

Undvik dessa svampar

  • Vita svampar med vita skivor – till exempel vit flugsvamp
  • Bruna svampar med bruna skivor
  • Svampar med ring och strumpa – flugsvampar har ofta det och flera av dem är giftiga.
  • Svampar med röd eller rosa undersida – gallsoppen har röda sporer. Gallsoppen är inte giftig men smakar väldigt illa
  • Små svampar som är mindre än 3 cm höga. Det kan vara svårt att se skillnad på unga svampar, till exempel vit flugsvamp och snöbollschampinjon
  • Låt stenmurklan stå kvar i skogen. Den är giftig. Lär dig istället sandsopp som är minst lika god. Den växer på hösten och ska torkas för att bli god
Källa: Svampkonsulent.se
Visa merVisa mindre