Sopor dumpas i naturen – här är värsta platserna i norra länet

Byggsopor, bilddelar och hela kök som dumpas i skogen i stället för på tippen – tjuvdumpning är ett växande problem i flera kommuner. Mitt i har kartlagt de värsta platserna i norra länet.

  • Publicerad 05:00, 6 dec 2019

Med jämna mellanrum hittas skräp och gammalt bråte där det inte hör hemma: dumpat i skogen, längs vägarna eller på undanskymda platser runt om i kommunerna. Flera kommuner i norra länet vittnar om att det är ett växande problem.

– Dumpningen har ökat i kommunen i takt med att det finns diverse appar som privatpersoner kan använda sig av för att få hjälp med bortforsling av sitt skräp, berättar Susanne Edén, stadsbyggnadschef i Vaxholm där ett tiotal större dumpningar har rapporterats i under 2019.

Karta: Här är några av de mest utsatta platserna i norra länet

En annan förklaring är oseriösa hantverkare.

– De slänger byggavfall för att slippa betala för bortforsling samt antagligen för att slippa avgift för att slänga på återvinningsstation, berättar Susanne Edén.

35 dumpningar i år

Österåker har 35 fall hittills i år. Förutom övergivna skrotbåtar handlar det om byggavfall, bildelar och möbler.

Dumpning förekommer regelbundet och kan variera lite i tid under årens lopp. Större dumpningar har troligen ökat senaste tiden, berättar Rolf Larsson, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Österåker.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Kommunen vänder – skridskobanor och fotbollsplaner öppnas igen

Nyheter Grönt ljus för träning utomhus Nu blir utomhusträningar och skridskoåkning återigen möjligt för Sollentunaborna. Från och med i morgon, den 18 januari, ska kommunen successivt öppna de utomhusanläggningar som tidigare hållits...söndag 17/1 15:21

Bedragare lurar äldre att de vill boka vaccinering

Nyheter Ber om bankuppgifter och e-legitimation Bedragare ringer runt till äldre och uppger att de kommer från 1177 Vårdguiden och vill boka tid för covid-vaccinering. Och för att kunna göra det behöver de bank-id eller inlogg på bankdosa.lördag 16/1 10:15

Facit efter krisåret: 2 196 Stockholmsföretag i konkurs

Nyheter Fortsatt tuff period väntar för många företagare Vi har tvingats se många butiker, restauranger och andra verksamheter slå igen under pandemin. Konkurserna i Stockholms län minskade ändå något sett över hela 2020 jämfört med året innan – men för...lördag 16/1 6:15