Skräp. Såhär kan det se under flera dagar menar Kyrkbybor som nu vill ha mer ordning på återvinningen vid Frestavägen. Foto: Privat

Sopkaos vid återvinningen i Täby kyrkby

Flera Kyrkbybor har reagerat på kaoset som uppstått vid återvinningsstationen i området. "Det ser ut som en soptipp". Nu ska kommunen tillsammans med FTI och organisationen Human Bridge se över situationen.

  • Publicerad 13:05, 26 okt 2021

Det är helt fruktansvärt stökigt

Leksaker, kläder, konserver och matavfall. Vid återvinningsstationen vid Frestavägen i Täby kyrkby ligger sopor utspridda.

Nu har flera Kyrkbybor tröttnat.

– Det är helt fruktansvärt stökigt och det är råttor och fåglar där, säger Täbybon Åsa som bor inte långt från återvinningsstationen.

Enligt henne har problemet funnits i flera år men har den senaste tiden eskalerat.

Åsa har både kontaktat kommunen och Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) som ansvarar för alla återvinningsstationer i landet. Men inget har hänt.

Sätt upp övervakningskameror

Hon vill nu att problemet blir löst och säger att kommunen borde sätta upp övervakningskameror för att få folk att slänga rätt.

– Det skulle avskräcka folk från att kasta saker bredvid, som egentligen borde köras till tippen, säger Åsa och fortsätter:

– Jag tycker att kommunen har ett ansvar att det är rent i Täby. Skräpet flyger även iväg in i skogen. Det resulterar i sämre miljö och skit som går ut i grundvattnet, säger hon.

Vem som ska städa på återvinningsstationen är inte helt självklart, då kommunen äger marken men två andra aktörer ansvarar för återvinningen.

FTI säger att de är medvetna om problemet när Mitt i ringer dem. De säger dock att de städar runt sina kärl flera gånger i veckan.

– Ja, det är tråkigt och det är ett ganska stort problem, men det är mycket textilier och de ansvarar inte vi för. Vi städar två meter runt våra behållare fyra gånger i veckan, säger Annika Ahlberg, regionchef för FTI.

Kommunen ska städa

Även kommunen känner till problemet och kommer efter klagomål från Täbybor att göra en städning av platsen snarast.

– Det är en hel del avfall där som inte ska vara på en återvinningsplats, säger Mathias Rudh, avdelningschef på Teknik- och stadsmiljö i Täby kommun.

De ska nu se över situationen.

– Vi har en pågående dialog med FTI och Human Bridge om hur vi ska lösa situationen.

Är kameror på platsen en lösning?

– Jag kan inte uttala mig om det i dagsläget, säger han.