Besvärligt. Emelie Wiklund jobbar på förskolan bredvid sopsugen på Askersundsgatan. "Det är minst några vindpustar varje dag", säger hon. Foto: Pia Bispo

Sophus sprider dålig lukt i Rågsved

Under flera år har en sopanläggning spridit dålig lukt i Rågsved, så att grannar och en närliggande förskola besvärats av stanken. Inför sommarn har nya åtgärder vidtagits och de ansvariga hoppas att problemet minskar framöver.

  • Publicerad 01:15, 11 jun 2021

Invånarna och en förskola på Askersundsgatan i Rågsved har besvärats av lukten från sopsugsanläggningen till och från under flera år.

Stanken har varit värst på somrarna och förra sommaren fick staden in klagomål från ett 15-tal grannar. En granne klagade på stank från "sur mjölk och gamla blöjor upp till oss på elfte våningen" och en annan om hur dennes barn hulkade av lukten.

Angelika Strelets är rektor på förskolan Butterfly preschool. Hon berättar att hon kämpat, och fört dokumentation, sedan 2007 för att åtgärder ska vidtas så att lukten försvinner.

– Nu har det blivit bättre men ofta har vi fått gå iväg med barnen för att slippa lukten. Det har varit värst varma dagar. Då har det varit omöjligt att stanna på gården vissa gånger. Men vi måste också vara på gården, till exempel på morgonen, säger Angelika Strelets.

Tätare tömningar

Utanför förskolan står föräldern Hanna Jansson som har barn på förskolan. Hon, och Emelie Wiklund som jobbar på förskolan, tycker att de känner dålig lukt ofta fortfarande.

– Det är minst några vindpustar varje dag, säger Emelie Wiklund.

– Det är jätteäckligt för barnen, säger Hanna Jansson.

Stinker. Sopor från hela Rågsved sugs hit till anläggningen på Askersundsgatan. De boende störs av lukten. Foto: Pia Bispo

Kristin Selander på Stockholmshem är talesperson för samfällighetsföreningen som ansvarar för sopanläggningen.

Hon berättar att de inför denna sommar har infört tätare kontroller och tömningar för att minska lukten. Nu i juni ska också filtret i anläggningen bytas.

– Vi har vidtagit åtgärder kontinuerligt och vi hoppas att det blir bättre i år. Sedan kan vi inte garantera att det inte luktar någon enskild dag på året, men det ska inte ligga som en dimma, säger Kristin Selander.

Kan flytta

Enligt henne kan sopanläggningen flytta i framtiden eftersom staden planerar att bygga bostäder där.

– Men då det är så många frågetecken om dessa planer, är det i dag svårt att planera framåt för nuvarande terminalbyggnad, att investera miljontals kronor på något som kan bli väldigt kortvarigt, säger hon.

Stockholms stad har ett tillsynsärende gällande lukten. Staden kräver att föreningen utreder orsaken till lukten och redovisar en åtgärdsplan för att komma till rätta med problemen.