Högen ska bestå av 70 procent trä och 30 procent plast för att kunna brännas och användas till fjärrvärme. Foto: Åsa Sommarström

Sophögen kan bli fem gånger större

Vid Kagghamrafjärden mellanlagras trä- och plastavfall. Efter synpunkter från allmän­heten har kommunen gjort flera inspektioner. Men markägaren vill kunna lagra fem gånger så mycket avfall.

  • Publicerad 14:08, 22 dec 2014

Berget av trä och plast tornar upp sig några hundra meter från Kagghamrafjärden i södra Botkyrka. Högen ska bestå av bygg­avfall, men förutom träpall och avloppsslangar finns bland annat pulkor och rockringar. Det är företaget NM Trading & Transport AB som lagrar materialet i väntan på transport till avfallsförbränningen i Högdalen, där det blir fjärrvärme.

Tidigare i år började invånare höra av sig till kommunen – de reagerade på att plastberget hade blivit bra mycket större. När miljöinspektören Alexsandra Hellsten inspekterade verksamheten i juli kunde hon inte annat än att hålla med.

– Jag reagerade direkt på att det var så stort, säger hon.

Hon anmälde verksamheten för misstanke om otillåten miljöfarlig verksamhet. Detta eftersom hon trodde att byggavfallet vägde över de 10 000 ton som är tillåtna. Efter en mätning i augusti stod det dock klart att materialet vägde ungefär 6 600 ton. Då lade åklagaren ner förundersökningen.

Efter en ny inspektion i förra veckan tycker Hellsten att det är svårt att säga om högen har blivit större eller inte. Kommunen ska göra en regelrätt uppmätning om ett par veckor.

– Om vikten då är över 10 000 ton blir det ett föreläggande, ­säger Alexsandra Hellsten.

En Botkyrkabo som tidningen har pratat med befarar att miljöfarliga ämnen från plasten kan läcka ut i vattnet intill. Joakim Brodahl, kommunikationschef på Håll Sverige rent, bekräftar att detta kan hända.

– Plast ligger inte helt still, den är väldigt flyktig. Det här ligger inte så långt från vattnet och risken finns att plasten hamnar där till slut, säger han.

Företaget och kommunen har nu kommit överens om att avfallet ska bli mindre inom en snar framtid. Enligt kommunen vill företaget sluta helt med att lagra byggavfall i plast.

Men det vill inte markägaren Anders Fredin. Han vill tvärtom kunna lagra fem gånger så mycket material som i dag. Fredin har också ansökt om att få ta emot större båtleveranser.

Vad vill du säga till de invånare som är kritiska till lagringen?

– Att det handlar om återvinning av byggrester och att det är bra för miljön, säger Anders Fredin.

Lokaltidningen Mitt i har försökt nå ansvarig på NM Trading & Transport AB utan att lyckas.

Jag reagerade ­direkt på att det var så stort.Alexsandra Hellsten, miljöinspektör

Fakta

Plast i naturen är miljöfarligt

Sjöfåglar kan svälta ihjäl för att de äter plastskräp som flyter på ytan i stället för mat.

En fiskelina tar 600 år att bryta ned och en plastflaska bryts ned på 450 år.

Det tar längre tid för plast att brytas ned i havet på grund av avsaknaden av ljus, värme och syre.

När plast bryts ned frigörs giftiga ämnen till omgivningen.

Källa: Håll Sverige Rent och Länsstyrelsen

Visa merVisa mindre