Sophie från Salem tämjde amerikansk vildhäst på 100 dagar

Sophie Lindhe från Salem åkte till USA med uppdrag att tämja en vild mustang på 100 dagar. Och det gick alldeles utomordentligt i tävlingen Extreme Mustang Makeover. Hästen som från början inte gick att röra med handen är nu en fullt ridbar och säker häst. – Jag kom från Sverige som en underdog. 90 procent av de jag tävlade mot var ifrån USA och hade tränat hästar jättelänge, säger Sophie.

  • Publicerad 08:11, 25 maj 2016

Sophie Lindhe från Salem kom femma i den nationella tävlingen i USA i konkurrens med 35 andra ryttare. I den två dagar långa finalen tidigare i maj vann hon till och med ett av delmomenten.

Hästarna som fångats in från det vilda i västra USA i syfte att få ner populationen var från början mycket skygga. Innan Sophie kunde rida hästen som hon gav namnet ”Viska” fick hon närma sig hästen försiktigt. Salembon började med att bara vara tillsammans med ”Viska”. Efter ett tag kunde hon börja röra henne från tre meters avstånd med hjälp av en lång bambupinne.

– Jag jobbade med det grundläggande hos hästen väldigt noga. Sedan lät jag henne uppleva många nya platser. Till slut blev nya saker ingen ”big deal” för henne, säger Sophie Lindhe.

Hästen tränade hon på en gård i Florida innan det var dags för finalen i Jacksonville.

Trodde du att du kunde vinna hela tävlingen?

– Ja, det trodde jag nog. Men jag visste att de andra var jätteduktiga och mitt mål var att komma på topp tio. Allt över det vara bara bonus, säger hon.

Nu är du tillbaka i Salem, saknar du hästlivet?

– Ja, drömmen vore att kunna leva ena halvåret i Sverige och det andra i USA. De talar i USA om att exportera mustanger till Europa, eftersom det finns så många hästar där. Det skulle kunna bli en möjlighet i framtiden.