Krister Schultz på Stockholm vatten och avfall hoppas att sophanteringen ska fungera normalt igen nästa vecka. Foto: Vilhelm Stokstad

Sophämtningen igång igen - men konflikten består

I fredags förklarades sopåkarnas strejk som olovlig och under måndagen var driften i gång igen. Nu jobbar sophämtarna hårt för att komma ikapp.

  • Publicerad 10:06, 18 jul 2017

Krister Schultz, vd på Stockholms vatten och avfall bekräftar att personal från de båda sophämtningsbolagen som gått ut i strejk, Reno Norden och Liselotte Lööf, jobbar sedan igår måndag 17 juli. Dock är så är personalen hos de förstnämnda delvis ny och inlånad personal då delar av personalen som strejkat har sjukskrivit sig eller sagt upp sig.

– Vi fick besked att båda bolagen var ute och körde för fullt i måndags morse. Det har alltså inte utvecklats till en ny strejk, säger Krister Schultz.

Fortsatta störningar väntas

Även om resurserna nu är uppe i den normala kapacitet som var på plats innan strejken bröt ut förra onsdagen, så återstår utmaningar. Dels finns mängder av reklamationer från förra veckan som ska åtgärdas, och dels så nyanställer Reno Norden för tillfället i och med att cirka 60 sophämtare valde att säga upp sig i protest.

– Den här veckan kommer det vara fortsatta störningar. Just nu jobbas det i tvåskift för att komma ikapp. Vi såg att över 700 reklamationer kom in under måndagen, vilket var väntat då måndagar och tisdagar är de stora hämtdagarna. Men fram emot nästa vecka har jag en förhoppning om att vi ska vara tillbaka i ett normalläge, säger Krister Schultz.

Dom i Arbetsdomstolen: Sopstrejken är olaglig

Strejken inte över

Uppgifterna om att strejken skulle vara över tillbakavisas av Peter Ekholm, VD för Reno Norden.

– Jag har inte hört att det ändrats på något sätt. Några har sagt upp sig och några har kommit tillbaka. Vi har tagit in nytt folk och fått hjälp av kollegor i branschen och klarar vårt uppdrag, säger han till Aftonbladet.

StockholmDirekt har sökt representanter fackklubben på Reno Norden.