Restas sopbilar ska bort från gatorna i Vasastan. Foto: Vilhelm Stokstad

Sophämtningen i Stockholm görs om

De två bolagen Suez och Reno Norden ska dela upp sophämtningen mellan sig från och med den 1 oktober. Att Reno Nordens norska moderbolag gått i konkurs ska inte märkas, lovar staden.

  • Publicerad 11:20, 21 sep 2017

Suez och Reno Norden kommer att sköta all hämtning av hushållsavfall i Stockholm. Från 1 oktober är det bara två entreprenörer kvar. Dessutom kommer de dela upp arbetet mellan sig i geografiska områden. Reno Norden ska ansvara för de västra delarna av Söderort, Södermalm samt de norra stadsdelarna i innerstaden. I dagsläget ansvarar sophämtarna för olika avfallstyper, vilket innebär att flera entreprenörer och många sopbilar hämtar i samma områden.

– Den nya sophanteringen har fokus på miljö, och är ett viktigt steg för att uppnå Stockholms stads höga miljökrav, säger Eleonor Björkman, pressansvarig på Stockholm vatten och avfall.

Efter uppsägningarna: Nu går ytterligare ett 40-tal sophämtare ut i strejk

Det här är resultatet av en upphandling som träder i kraft 1 oktober. Upphandlingens förarbete utlöste i somras en vild strejk bland Reno Nordens anställda och i samband med det sköt klagomålen på sophanteringen i höjden. Men det är snart ett bortglömt problem.

– Vi är nästan i kapp och snart hoppas vi att klagomålen är tillbaka på normal nivå. Många sophämtare är nya på Reno och hittar inte till alla soprum ännu, säger Eleonor Björkman.

I går meddelade Reno Nordens norska moderbolag att de går i konkurs och på sikt kommer Reno Norden att säljas. Då är det meningen att avtalet ska följa med i försäljningen och enligt Eleonor Björkman kommer Stockholmarna inte märka av någon skillnad.

Först sopstrejk – nu går renhållningsbolaget i konkurs

– Det är bara det norska bolaget som går i konkurs, det svenska bolaget är stabilt och kommer än så länge drivas av bankerna, säger hon.

Efter sommarens sopkaos så blir hösten en ny början. Färre entreprenörer och ett mer effektivt miljöarbete väntas från 1 oktober. Foto: Mikael Andersson

Den nya planen för sophantering i Stockholms stad. Foto: Stockholm vatten och avlopp

De hämtar dina sopor

Från och med 1 oktober blir Stockholm indelat i 11 områden. De två entreprenörerna delar upp områdena mellan sig geografiskt. För mer detaljerad information, se Stockholms vatten och avlopps webb.

1. Nordvästra förorterna –Suez

2. Brommaområdet – Suez

3. Kungsholmen samt Lilla Essingen – Reno Norden

4. Norrmalm – Reno Norden

5. Stora Essingen, gamla stan samt Djurgården – Suez

6. Södermalm – Reno Norden

7. Liljeholmen till Skärholmen – Reno Norden

8. Enskede, Älvsjö, Vantör, Farsta – Reno Norden

9. Skanstull till Skarpnäck – Suez

10. Östermalm – Reno Norden

11. Norra Djurgården – Reno Norden

Visa merVisa mindre