Sophämtare i vild strejk – facket inte bakom

Nu händer det som Mitt i skrev om för en månad sedan. Cirka 150 sophämtare i Stockholm har idag samlats i Älvsjö i en vild strejk. Hela Stockholm drabbas av dagens strejk.

  • Publicerad 09:19, 5 jul 2017

Det är Renonordens sophämtare som strejkar men även personal från Liselotte Lööf är där för att visa sitt stöd.

Orsaken till strejken är att sopåkarna inte vill gå med på arbetsgivarens nya avtal som ska börja gälla den 1 oktober, vilket Mitt i skrev om för en månad sedan.

En av stridsfrågorna är lönen. Enligt sophämtarna riskerar deras löner att sjunka med upp till 10 000 kronor i månaden med de nya avtalen samtidigt som arbetsbelastning ökar.

Det har också uppstått en konflikt kring nyckelhanteringen. Arbetsgivaren vill göra en nyckelinventering där sophämtarna berättar vart nycklarna går. Det vill inte sophämtarna gå med på. Nycklarna har blivit ett trumfkort i förhandlingarna om de nya avtalen. Så länga det bara är sophämtarna som vet vart nycklarna går är det svårt för arbetsgivaren att anställa nya sophämtare.

”Vi vill inte lämna ifrån oss vår kunskap om nycklarna”

Peter Börjesson, sopåkare

– Att vi går ut i strejk just i dag beror på nyckelinventeringen. Vi vill inte lämna ifrån oss vår kunskap om nycklarna, säger Peter Börjesson som är talesperson för sophämtarna på Renonorden.

Det är just den frågan som Peter Börjesson menar kan lösa den uppkomna konflikten.

– Går de med på våra krav om nycklarna börjar vi jobba igen.

Sopor fyller hela Globen

Strejken påverkar hela Stockholms stad och konsekvenserna kan snabbt bli stora.

– Det blir riktigt illa, sitter vi här en längre tid så växer det snabbt och börjar lukta illa i värmen, säger Peter Börjesson.

– En veckas sopor skulle fylla hela Globen, tillägger en annan strejkande sophämtare som vill vara anonym.

”Vi står här så länge det krävs”

Peter Elmqvist, sopåkare

Peter Elmqvist är en av sophämtarna som är på plats och deltar i strejken.

– Vi står här så länge det krävs och inga sopor kommer att bli hämtade. Det är 50 bilar som tar nio ton sopor var som inte kommer att köra, det kommer att märkas fort, säger han.


Peter Börjesson, talesman för de strejkande sopåkarna. Foto: Anna Z Ek


Facket står inte bakom strejken

Fackförbundet Transport har också varit kritiska till de nya avtalen men står inte bakom dagens strejk.

– Nej, jag står inte bakom det här alls. Men sopgubbarna hindrar mig från att gå till jobbet, säger Jan Spanedal, fackklubbsordförande på Renonorden, som är på plats i Älvsjö där sophämtarna samlats.

På vilket sätt blir den som vill jobba hindrad?

– Man står i vägen, det blir hinder och då törs man inte gå in, säger Jan Spanedal.

Vad händer nu?

– Det vet jag inte för det bestämmer inte jag över. Men det är fredsplikt och antagligen tas det här upp i högre instans inom förbundet och så får jag hjälp av förbundet. Jag hoppas att vi snart kan gå tillbaka till jobbet.


Jan Spanedal, fackordförande på Renonorden. Foto: Anna Z Ek


Staden kräver ordning och reda

Den vilda strejken ser ut att innebära att ingen av den sophämtning som Renonorden och Liselotte Lööf har ansvar för kommer att utföras i Stockholm idag.

Katarina Johansson, enhetschef på Stockholm vatten och avlopp, följer noga vad som nu händer.

– Vi väntar på information om hur man ska lösa det här. Nu låter vi först Renonorden ta tag i det här och ta fram konsekvenser för den egna personalen.

”Nu låter vi först Renonorden ta tag i det här och ta fram konsekvenser för den egna personalen”

Katarina Johansson, Stockholm vatten

Hon menar att det är självklart att det måste vara ordning och reda på nycklar inför det att de nya avtalen börjar gälla i höst.

– Stockholm vatten har fått låna nycklarna av våra kunder och nycklarna är det främst redskapet. Vi backar inte på det här, säger Katarina Johansson.

Har krisplan beredd

Katarina Johansson säger att Stockholms stad idag har väl utarbetade krisplaner att sätta in om strejken inte snabbt tar slut.

– Vi har varit i det här läget både 2009 och 2010 och vi vet hur vi ska hantera det. Men vi hämtar sopor mellan 06 och 22 så vi har ända fram till klockan 22 för att se om uppdraget blir utfört. Blir det en lösning och de kör i eftermiddag istället, då är problemet är löst.

– Men om vi sitter här imorgon bitti och det inte är löst kommer vi inte att vänta på Renonorden utan då kommer vi att ta tag i det, säger Katarina Johansson.

Fakta

Områden i Stockholm där Reno Norden ansvarar för städningen

Stockholm (Älvsjö, Enskede, Årsta, Farsta, Vantör, Bromma, Åkeshov, Råcksta, Hässelby, Tensta, Rinkeby, Kista, Spånga, Vällingby, Järfälla, Kungsholmen, Lilla Essingen, Norrmalm, Vasastan och Östermalm)
Nacka
Österåker
Vaxholm
Sigtuna
Sollentuna
Sundbyberg
Värmdö
Östhammar
Lidingö