Plaståtervinningen har inte blivit tömd sedan den 14 maj, trots att den ska tömmas var tredje vecka. Foto: Åsa Sommarström

Sopberget når upp till midjan

Skylten mitt i skräpkaoset uppmanar allmänheten att ringa vid synpunkter på tömningen. Men trots påstötningar har sopberget fått växa i en månad. – Det ser ut som soporna i Neapel. Sumpans Neapel, säger en man.

  • Publicerad 15:27, 18 jun 2012

Högen av sopor går upp till midjan. Det låter från soporna – kanske är det råttor som kalasar på de matrester som ligger i sopberget. Blåsvarta spyflugor surrar i luften.

Det är mest plastförpackningar som ligger där, men även ett strykjärn, barnkläder, cd-skivor och hushållssopor. De andra återvinningsstationerna bredvid är tömda och runt dem är det städat och fint. Stationen för plast är dock för länge sedan överfull.

I en månad har människor som använder sig av motionsspåren i Ursvik påtalat den bristande tömningen av återvinningsstationen utan att något har hänt.

En motionär säger att han precis stod och pratade om soporna med en kvinna som var på väg ut i spåren.

– Jag sa just till henne att det ser för jävligt ut, säger han.

Det är Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) som sköter och äger återvinningsstationerna i Sundbyberg. På deras hemsida står det att det är viktigt att den som återvinner möts av en ren station som inte är full.

När Lokaltidningen Mitt i berättar om berget av sopor för informationsansvariga Annica Dahlberg på FTI, säger hon att det låter märkligt.

– Det är något som är fel här. Jag kan se att den inte har blivit tömd sedan den 14 maj och den ska tömmas var tredje vecka. Den 7 juni var man där för att tömma men kunde inte tömma den på grund av att några bilar stod i vägen, säger hon.

Det har kommit in klagomål – varför har inget hänt?

– Det här är inte skött på rätt sätt. Jag kan se att klagomålen inte har hanterats. Så här ska det inte gå till. Vi har brustit i våra rutiner och tar det här på väldigt stort allvar, säger Annica Dahlberg.

Om tömmarna inte kommer fram till stationerna ska FTI ta kontakt med kommunen för att få det som eventuellt står i vägen bortfraktat och när stationerna är åtkomliga igen planerar man in en ny tömning så snabbt som möjligt.

– Det ska inte se ut så. Nästa tömning är inte planerad förrän i början av juli och så länge kan det ju inte vänta. Vi ska åtgärda det här omedelbart, sa Annika Dahlberg i torsdags.

I genomsnitt ringer allmänheten två gånger i veckan och klagar på tömning och städning av de tio återvinningsstationerna som finns i Sundbyberg. Förra året var antalet klagomål sex i veckan.

– Orsaken förra året var att vi hade problem med snöröjningen. Vi kom inte fram till återvinningsstationen vid Tuletorget, säger Annica Dahlberg.

– Under hösten har vi arbetat för att bli bättre. Vi har jobbat med efterfrågan på stationerna. Nu ser vi det här som en anledning att arbeta ytterligare med vår service, säger hon.

Fakta

Här finns stationerna

Bergaliden, simhallens p-plats.

Duvkullavägen 38, p-plats mittemot.

Hallonbergens centrum, p-plats vid p-husinfarten.

Järnvägsgatan 72–74, p-plats mittemot.

Rissne centrum.

Milstensvägen, Ursvik, vid aktivitetsparken.

Rosengatan/Kyrkogatan, korsningen.

Trädgårdsgatan 26–28, p-plats mittemot.

Örnsvägen 9.

Källa: Sundbybergs stad

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

”Det sa bara pang över en natt”

Nyheter Stjärnkocken kräver åtgärder Omsättningen för krögare i Stockholm har minskat med i snitt 60 procent under året som gått. Paul Taylor Lant­handel i Fabriksparken har klarat sig relativt väl – men delägaren och stjärnkocken Tareq...fredag 19/2 15:33

Färre inbrott i Sundbyberg under pandemin

Nyheter "Mer hemarbete kan vara en orsak" Bostadsinbrotten i länet har gått ner under pandemin. Den kommun där villainbrotten procentuellt sett minskat mest är Sundbyberg.fredag 19/2 14:26

Ny Progonos: Pendeltågsstrulet fortsätter ännu längre

Nyheter Omfattande skador Trafikverket har undersökt den förstörda rälsen vid Häggvik med ultraljud. Det visade sig att skadorna var värre än befarat.torsdag 18/2 20:09