Såhär ser det enligt Anna-Maria Ingerö ofta ut vid stationen i Kista. Foto: Läsarbild

Sopberg på återvinningsstation i Kista: ”Vi har ingen lösning”

Ann-Britt Sivnert från Skåne var nyligen på besök hos en vännina som bor i Kista. När hon skulle gå till Kista Galleria fick hon på vägen dit syn på något som gjorde henne alldeles bestört. Återvinningsstationen i Kista var helt överfylld med sopor.

  • Publicerad 17:16, 6 nov 2019

När Ann-Britt Sivnert var på besök hos sin vännina i Kista tidigare i vår bestämde hon sig för att gå till Kista Galleria för att spendera några slantar på mat och shopping.

Men på vägen mot gallerian stötte hon på något som fick henne att vända på klacken och gå därifrån. Vid återvinningsstationen i närheten av gallerian uppdagades nämligen ett stort sopberg.

– Det såg rent ut sagt förjävligt ut. Vi skulle ville inte lägre äta där efter att ha sett soporna och råttan som var där, säger Ann-Britt Sivnert.

Hon blev alldeles bestört av synen och hon beskriver återvinningsstationen som ett sanitärt problem.

– Tyvärr så slänger folk sopor bredvid kärlen även här i Staffanstorp där jag bor. Men jag har aldrig sett något som är såhär illa, säger hon.

Bland de vackra höstlöven fick Ann-Britt Sivnert syn på något som inte alls var lika vackert. Ett stort berg av sopor. Foto: Läsarbild.

Väninnan som hon besökte var Kistabon Anna-Maria Ingerö. Hon säger att det här inte var en engångsföreteelse.

– Det ser ofta ut som det gör på bilden. Många gånger ser det ännu värre ut. Stackars de som jobbar med att tömma de här stationerna. Det måste vara en mardröm, säger hon.

Får gå hem med soporna

Hon säger också att hon ofta ser råttor vid återvinningsstationen. Men det är inte bara att det är äckligt som är ett problem enligt henne.

– När det ser ut som på bilden kan man inte återvinna sina sopor där. Man kommer helt enkelt inte fram till kärlen. Då brukar jag ta hem soporna och vänta tills kärlen töms. Jag kan tänka mig att människor bara slänger soporna på högen när det ser ut som på bilden, säger hon.

På återvinningscentralen, som ägs av Förpacknings- och tidningsinsamlingen (Fti), kan man slänga bland annat pappersförpackningar, tidningar och glas. Men enligt Anna-Maria Ingerö slänger folk betydligt fler saker än så.

– Det kan vara möbler, kläder, stora kartonger och matrester som ligger där, säger hon.

Anna-Maria Ingerö säger att hon börjar ledsna på att det ser ut som det gör.

– Jag hoppas att det här löser sig. Det får inte se ut såhär, varken i här eller någon annanstans. Vi ska inte behöva ha ett sopberg mitt i Kista, säger hon.

Ingen lösning i sikte

Jenny Randborg är regionchef på Fti. Hon håller med Anna-Maria.

–  Det är väldigt tråkigt att det ser ut såhär. Vi städar varje dag och varje dag när vi kommer tillbaka ser det likadant ut. Vi sponsrar ju, högst ofrivilligt, någon annans sophantering, säger hon.

Återvinningsstationen i Tensta tas bort

Fti har enligt Jenny Randborg under flera års tid försökt hitta en lösning på problem – men inget har tyckts fungera.

– Vi har ingen lösning. Vi har testat med bland annat kameror, vakter, och skyltar. Ibland hjälper det lite, då är det kanske 300 kilo sopor där istället för 500 kilo. Men problemet försvinner inte, säger hon.

Brottsligt

Den som slänger sopor på det här sättet gör sig faktiskt skyldig till brott.

– Ibland går vi igenom soporna och letar till exempel kuvert och fakturor. Om vi hittar något polisanmäler vi den personen. Då är det nedskräpning man kan dömas för, säger Jenny Rydberg.

Hon säger att de forsätter söka en lösning på problemet och att det i nuläget inte finns någon plan på att ta bort återvinningsstationen.

– Vi tänker inte ge upp. Även om det känns som att det här är ett evighetsgöra. Nu slänger åtminstone människor soporna på ett ställe. Annars hade allt det här kanske hamnat i naturen, säger Jenny Randborg.