I stället för att lära ut matte och NO på mellanstadiet i Gubbängen, tillbringar läraren Sonja Lindroth det mesta av sin tid hemma i lägenheten i Fagersjö.

Där ligger ett papper på en byrå. Högst upp står: ”Förbud mot att arbeta på grund av graviditet”. Och längre ner: ”Risk för exponering av smitta, Covid”.

Förbudet blev tacken för att Sonja Lindroth informerade skolan om att hon var gravid.

– Det ångrar jag djupt. Redan första dagen på terminen sa rektorn ”vi kommer nog bli tvungna att stänga av dig”. Det kom som en chock, säger hon.

Att Folkhälsomyndigheten inte längre räknar vaccinerade gravida som en riskgrupp för allvarlig sjukdom i covid-19 spelade ingen roll. Gubbängsskolan följde stadens linje, som grundar sig strikt på vad som står i Arbetsmiljöverkets föreskrifter.

Enligt dem är det själva risken för exponering av smitta som är avgörande.

– Hela situationen känns hemsk. Eleverna står utan ordinarie lärare och här finns jag helt frisk och kan jobba men får inte, säger Sonja Lindroth.

Hon är besviken på att skolan inte tog hänsyn till att hon är vaccinerad. Eller till hennes förslag på hur hon skulle kunna jobba kvar, men undvika situationer där hon behövde trängas med elever.

Får ingen lön

Utan lön från skolan är Sonja Lindroth hänvisad till graviditetspenning från Försäkringskassan: drygt 700 kronor om dagen.

– Jag förlorar ungefär 17 000 kronor i månaden, säger hon.

Sonja Lindroth är inte ensam. I skrivande stund är minst 16 lärare i Stockholms stad avstängda av samma anledning, enligt siffror från Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund (LR).

– Det här är diskriminering och ställer till det så att fullt friska kvinnor försvinner i vecka 20. Det är ett enormt slöseri med resurser och det följer ingen vetenskaplig grund, säger Britt-Marie Selin, distriktsordförande för LR-Stockholm.

https://www.mitti.se/nyheter/har-har-sju-larare-sagt-upp-sig/repviB!@@SwOMY7vpNfxmFdOOneOQ/

Förbundet driver en tvist mot Stockholms stad gällande tio lärare som fått arbetsförbud nu eller tidigare under pandemin. LR menar att stadens riskbedömningar varit undermåliga, och att man inte gjort tillräckligt för att erbjuda andra arbetsuppgifter.

Lärarförbundet stämmer in i kritiken. Enligt dem finns ingen anledning att stänga av lärare på heltid.

– Det finns väldigt många arbetsuppgifter som lärare kan utföra utan att vara i klassrummen, säger David Gustafsson, vice ordförande för Lärarförbundets Stockholmsavdelning.

”Svårt att hitta alternativ”

Andra kommuner har också förbjudit gravida att arbeta under pandemin. Men enligt facket sticker Stockholm ut genom att hårdnackat hålla fast vid sin linje.

Stadens personaldirektör Anita Lidberg poängterar dock att det inte finns något generellt förbud.

– Det är inte så att alla gravida från vecka 20 ska stängas av helt och hållet. Det är den individuella riskbedömningen som avgör. Jag tycker det är bra om man kan hitta partiella förbud, alltså där den anställda kan fortsätta utföra vissa arbetsuppgifter, men den bedömningen måste ske på varje arbetsplats, säger hon.

Hon betonar att reglerna gäller alla yrkesgrupper.

– Ett förbud är aldrig att föredra men i skola och förskola kan det vara svårt att hitta alternativ, säger hon.

En del upplever detta som diskriminering. Vad säger du om det?

– Alla kan uppleva saker. Men arbetsgivaren kan aldrig friskriva sig från ansvaret för arbetsmiljön.

Sonja Lindroth har tre månader kvar till beräknad förlossning. Hon går och simmar för att få tiden att gå, och har börjat sticka och virka.

Hon tänker ofta på sina elever.

– Jag har träffat dem varje dag i två år. Nu blev jag bara bortplockad och fick inte ens chans att säga hej då.

https://www.mitti.se/nyheter/har-har-sju-larare-sagt-upp-sig/repviB!@@SwOMY7vpNfxmFdOOneOQ/

https://www.mitti.se/nyheter/hon-slass-for-att-sonen-ska-fa-fungerande-skolgang/repvfg!IOmGQ9wE0OYRWqsS@FRg/

https://www.mitti.se/nyheter/skarp-kritik-mot-stora-klasser-pa-gubbangsskolan/repuli!YVimGRnFXFTtr0O4zKrxjg/