Sonja Dousa till vänster. Bayan Asfari fick bo hos Sonja när hon kom som syrisk flykting. Foto: Oliver Lindqvist

Sonja Dousa nominerad till ”Årets förenare”

Snart delar Sverige United ut fotbollens finaste priser: Guldhanden, Silverhanden och Bronshanden. Sonja Dousa från Kista SC är en av finalisterna som alla lagt ned sin själ i arbetet för integration genom fotbollen.

  • Publicerad 15:36, 5 dec 2017

Eldsjälen Sonja Dousa från Kista SC kan få ett fint erkännande för sitt hårda arbete för integration. Hon är en av de tio finalisterna till att få ett av de nyinstiftade stipendierna ”Guldhanden”, ”Silverhanden” och ”Bronshanden” som från och med 2017 tillfaller ”Årets Förenare” inom svensk fotboll.

Bakom stipendierna står den obundna stiftelsen Sverige United.

–  Vid sidan av fotbollen engagerar sig Sonja på många olika sätt för att stötta unga under asylprocessen. Hon kämpar för varje individ, hjälper till med överklaganden när Migrationsverket ger avslag och öppnar sitt eget hem om någon är i behov av boende, säger David B Larsson, verksamhetsansvarig för Sverige United.

Vilka som får Sverige Uniteds tre stipendier offentliggörs vid Sverige Uniteds årliga galakväll på Operaterrassen i Stockholm 15 februari som leds av Carolina Klüft. 

Så här sammanfattas Sonja Dousas insatser i samband med att hon blev en av finalisterna:

”Den som beger sig till Järvaområdet i norra Stockholm och nämner namnet Sonja Dousa möts ofrånkomligen av varma leenden och igenkännande nickar. I många år har 52-åringen engagerat sig för traktens unga – och fotbollen är hennes verktyg. Som styrelseledamot i Kista SC driver hon ett flertal inkluderande projekt med en imponerande spännvidd. Sonja anordnar allt från språkcaféer och läxläsning för asylsökande till föräldragrupper med syfte att ge även vuxna en väg in i föreningslivet.

Men hennes insatser stannar inte vid idrottsplatsen, utan präglas av ett stort rättspatos även på andra områden. När Sveriges flyktingmottagande ökade 2015 begav sig Sonja Dousa till Stockholms centralstation och jobbade dag och natt som volontär. Hon delade ut mat och förnödenheter till nyanlända, hjälpte till med myndighetskontakter och omvandlade sin arbetsplats, gården Akalla By, till ett tillfälligt transitboende med plats för 25 asylsökande barnfamiljer. En av dessa fick också en fristad hemma i familjen Dousas egen lägenhet. På samma sätt är Sonja en förkämpe för alla spelare i Kista SC:s integrationslag, inte minst de som behöver stöd under asylprocessen.”