Mikael Hansjons har tröttnat på de ständiga behandlingarna mot löss. Foto: Mostphotos

Sonen har fått löss fyra gånger – på en termin

Mikael Hansjons son har drabbats av löss fyra gånger under höstterminen. Nu har pappan tröttnat på de ständiga behandlingarna och tänker skriva ett medborgarförslag om obligatorisk behandling i skolor.

  • Publicerad 07:34, 11 okt 2018

– Det är helt galet, säger Mikael Hansjons om de återkommande problemen.

Sedan terminsstarten på Runby skola har hans son fått huvudlöss fyra gånger. Dottern, som är lite äldre, har kommit lindrigare undan. För henne har det räckt med två behandlingar.

Kan bli dyrt i längden

– En behandling för två personer kostar ungefär 150 kronor. Behöver du då behandla ett par gånger så drar det lätt iväg i pengar, säger Mikael Hansjons.

Problemen med de kliande krypen började i slutet av vårterminen. Mikael Hansjons vädjade då till skolan att informera alla föräldrar så att problemet kunde stoppas i sin linda.

– Men jag fick inget svar. Därför blev jag så förbannad när barnen en vecka in på höstterminen blev smittade igen.

Har mejlat skolan

Sedan dess har sonen alltså drabbats ytterligare tre gånger. Mikael Hansjons har nu fått nog av de ständiga behandlingarna. I slutet av september mejlade han återigen skolan och fick då svar från en skolsjuksköterska att man framöver kommer att informera samtliga föräldrar.

– Jag tror ändå att det här kommer att fortsätta. Men om skolan nu börjar informera alla föräldrar så kan man inte skylla på dem, utan då är det föräldrarna som brister i sitt ansvar, säger Mikael Hansjons.

Rektorn: ”Inget man informerar alla om”

Gabriella Brundin är rektor på Runby skola. Hon berättar att samtliga föräldrar ungefär en gång varje termin informeras om löss och hur de behandlas. Vid ett mindre utbrott, koncentrerat till en avdelning, informeras de berörda föräldrarna.

– Vi har en skola med 800 elever fördelade på tre hus. Om det då finns löss på en avdelning så är det inget man informerar alla om, utan det går ut till de närmaste, säger Gabriella Brundin.

Varför informeras inte alla för att på så sätt minska spridningsrisken?

– Vid lokala utbrott så får berörda föräldrar information. Har man då barn i olika stadier så känner man till problemen.

Mikael Hansjons tänker nu skriva ett medborgarförslag om att införa obligatorisk behandling mot löss i skolor.

– Det är självklart att behandling ska vara obligatoriskt vid ett utbrott. Jag tycker att de som styr skolan bör införa rutiner med information och behandling som omfattar alla skolor i kommunen.