Söndagens tre skjutningar utreds som separata händelser

Två män avled och två skadades allvarligt efter tre skjutningar i Stockholmsområdet under söndagskvällen. Polisen har nu satt in extra resurser och ser i nuläget inga kopplingar mellan skjutningarna.

  • Publicerad 07:44, 1 jul 2019

Efter de tre skjutningarna i Sollentuna, Kallhäll och Blackeberg har polisen nu satt in extra resurser och hanterar skjutningarna som en särskild händelse. På grund av den pågående utredningen vill man vill man inte säga om man har gripit eller misstänker någon i nuläget.

– Just nu är det två avlidna och två som vårdas på sjukhus. Vi tittar givetvis på om det finns kopplingar mellan händelserna. Jag kan inte bekräfta eller avfärda det just nu, men det tittar man på, säger polisens presstalesperson Anna Westberg.

Två män skjuts i Sollentuna

Strax efter 18-tiden under söndagskvällen får polisen in ett larm om skottlossning på Malmvägen i Sollentuna.

Två unga män skadades allvarligt och den ene avled senare till följd av skadorna.

– En person är avliden den andra personen har allvarliga skador men läget är stabilt. Det är inte livshotande, säger Ola Österling, Stockholmpolisens presstalesperson, till Aftonbladet.

Man skjuten i Järfälla

Nästa larm kommer omkring en timme senare från Kallhäll i grannkommunen Järfälla där en man skadades allvarligt.

– Han har blivit skjuten i benet och är allvarligt skadad, säger Ola Österling, till DN.

På sin hemsida uppger polisen att man sökt med hund i området, gjort tekniska undersökningar och förhört vittnen. Det har säkrats spår på brottsplatsen och en förundersökning om grov misshandel har inletts.

Polisen spärrar också av ett område i Kallhäll och bevakar ingången till akutmottagningen på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Vittnesbild på polisens avspärrning av ett område i Kallhäll. Foto: Nicklas

Man skjuten till döds i Blackeberg

Tre timmar senare, strax innan 23-tiden, kommer ett tredje larm om skottlossning. En man i Blackeberg skjuts utanför ett flerfamiljshus och avlider senare av skadorna. Även en hund skadades vid skjutningen.

För DN berättar en boende i området om hur han hört ”höga och snabba smällar under loppet av cirka 20 sekunder”

– Det lät hur högt som helst. Jag satt hemma och hade ganska hög volym på på datorn, ändå hörde jag smällarna.

Förhör och hämndaktioner

Polisen söker fortfarande efter vittnen och tips från allmänheten. I området där mannen sköts i Blackeberg har man bland annat satt upp lappar och efterlyser iakttagelser: ”Även mindre iakttagelser kan vara av avgörande karaktär. Har du sett personer eller fordon lämna aktuell plats eller röra sig i området kring brottstiden önskar vi att du kontaktar oss”.

– Är det så att någon iakttagit något från de här händelserna får man gärna höra av sig till polisen på 11414. Det kan vara något man hört eller sett och kan vara avgörande för utredningen, säger polisens presstalesperson Anna Westberg.

Förbereder ni er på eventuella hämndaktioner?

– Vi har en speciellt uttagen resurs. Jag kan inte kommentera det just nu men det är givetvis man har något i åtanke.

Polisen efterlyser vittnen efter skjutningarna under söndagen i slutet av juni. Foto: Richard Ekman

Utreds som separata händelser

Vid lunchtid på måndagen anhölls en 25-årig man, skäligen misstänkt för mordet i Blackeberg. Under torsdagen släpps han, vilket Mitt i är först med att rapportera.

– Det fanns inte skäl i nuläget att begära honom häktad, säger kammaråklagare Alexandra Bittner vid Västerorts åklagarkammare som leder förundersökningen.

Polisen uppger via ett pressmeddelande på sin hemsida att de i nuläget inte ser någon koppling mellan söndagens tre skjutningar.

– Tekniska undersökningar har gjorts och vi jobbar med informationsinhämtning på flera sätt, bland annat genom förhör och dörrknackning, skriver polisen.

Texten har uppdaterats.