Föreningen Mälarö moves ger sig ut på en sommarturné i juni. Vid tre tillfällen, på tre olika platser i kommunen kommer föreningen bygga upp parkourbanor för den som vill testa.

– Vi kommer dra ut tjockmattor och plintar så det blir en förlängning av det som redan finns på plats. Och sen är det bara för vem som helst att dyka upp och testa på, säger Johannes Netzen som är parkouransvarig på Mälarö Moves.

Han är grundare av föreningen Chase freerun som tidigare i vår gick in i Mälarögymnasterna, som i sin tur bytt namn till Mälarö Moves.

– Vi ser de här aktiviteterna som en lansering av den nya verksamheten, för att visa att vi finns kvar och är detsamma som tidigare, säger han.

"Ska vara fritt"

Ungdomstränare kommer vara på plats och ge tips till de som är nya och som vill ha hjälp, men banorna är också öppna för den som bara vill köra sitt eget race. Vissa barn som har svårt att fokusera inne i hallen kan köra 100 varv när de kommer ut.

– Vi tränare behövs egentligen inte, då barn är kapabla till att reda ut lek själva. Vi återskapar bara en rörig och oorganiserad miljö som barnen sedan får reda ut på egen hand.  

Vanligtvis sker den organiserade träningen inne i sporthallar, men att vara utomhus ger fler möjligheter att köra parkour så som den var menad, tycker Johannes Netzén.

– Parkour ska vara fritt och uppmuntra kreativitet.