BZZZ. Myggor hör sommaren till - tyvärr. Foto: Mostphotos

SOMMARPLÅGOR: Myggor kan förstöra sommarkvällen

Under sommaren dyker vi ner i diverse plågor som vi tvingas leva med under juni, juli och augusti. Först ut är några blodsugna rackare som ändå hör sommaren till.

  • Publicerad 10:17, 6 jul 2021

Av alla sommarplågor är myggorna kanske den allra mest irriterande.
I dagarna avgörs hur många de blir i år.

– Stockholm bör hålla tummarna för att det blir varmt och torrt den kommande veckan, säger myggexperten Jan Lundström, som nyss återvänt från ett rekordstort uppdrag, hos åtta kommuner vid nedre Dalälven och i Värmland, där de bekämpade motsvarande 12 000 fotbollsplaner översvämmad mark.

Han har haft stickmyggor som jobb sedan 1985 och blev rikskändis när han på 00-talet kämpade för de 500 invånarna i lilla Österfärnebo vid Dalälven. Fällorna han och en medhjälpare hade riggat fångade över 60 000 myggor i utkanten av samhället på en natt och 23 000 i centralorten.

Hur är det när det är så mycket mygg?

– Det är i världsklass. Inte en människa är ute. Plötsligt ser man någon som springer i full fart till bilen, kastar sig in och sprutar något på sig. Siffrorna slog ner som en bomb. Ingen hade kunnat sätta det i ett sammanhang tidigare. Längst upp i fjällen, när det är som mest olidligt, kan det vara 4 500 myggor.

Så vad gnäller vi stockholmare egentligen om?

Vid Nora träsk i Danderyd har man historiskt haft stora problem. De är under kontroll nu, efter Lundströms råd satte kommunen stopp för översvämningar.

Hur är det där du bor?

– Runby i Upplands Väsby ligger vid en skogskant, så där kan det vara småjobbigt på kvällarna och jag kan få några bett, men folk vid Dalälven skulle skratta ihjäl sig.

Där är Jan numera hjälte. Vid en kontroll häromveckan fångades 18 (!) myggor. Han har fått både blommor, skumpa och en massa vänner genom åren – via myggorna.

– En del forskare säger att en bra mygga är en död mygga. Jag säger att en intressant mygga är en levande mygga. Men vi är tvungna att döda dem för att befolkningen ska kunna leva här. De är intressanta – men jäkligt jobbiga.