DYRKAR SOLEN. På sommaren vill vi färgas av solens strålar, trots att det innebär stora risker. Foto: Mostphotos

SOMMARPLÅGOR: Den illröda solbrännan

I den grekiska myten flög Ikaros för nära den – och vingarna smälte. Enligt professor Yvonne Brandberg är en annan flygtur orsaken till vårt ohälsosamma förhållande till solen. Den lyfte 1955 från Bromma – till Mallorca.

  • Publicerad 14:00, 31 jul 2021

TIDIGARE SOMMARPLÅGOR: MYGGOR, FÄSTINGAR, GETINGAR, ALGER och MÖRDARSNIGLAR.

Härligt, härligt men farligt, farligt.

Här går vi åtta, nio månader och väntar och väntar. Klart att vi törstar efter sol likt lemurer på Skansen när den äntligen visar sig.

– Att vara solbrun anses av en majoritet svenskar fortfarande attraktivt och hälsosamt, trots att de flesta vet att solning ökar risken för hudcancer, säger Yvonne Brandberg, professor på Karolinska Institutet och ordförande i Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd för UV-frågor.

Hon spårar solbrännans status till 60-talet då charterresor blev ett begrepp. Successivt blev äkta vara hetare än ”hembränt”, eftersom det var ett bevis på att man hade råd åka utomlands.

Solarierna låg länge i anslutning till gym och associerades till hälsa. Den tiden är förbi. Att ”grunda” under lysrör ger inget skydd och är också cancerframkallande.

Solråd

Vänj dig gradvis vid solen.

Ta pauser när solen är som starkast (kl 11–15). Kläder, hatt och solglasögon ger ett mycket bra skydd.

Använd solkräm med medelhög (SPF 15) eller högre solskyddsfaktor där kläder inte skyddar.

Inte bara solbadande ökar risken för cancer, utan även att utsätta sin bara hud för solens strålning när du arbetar i trädgården eller promenerar i parken.

Källa: Cancerfonden/ Strålskyddsmyndigheten

Visa merVisa mindre

Medvetenheten om riskerna med att sola har blivit större. Men det innebär inte att vi beter oss smartare.

– Det finns inga tecken på att vi solar mindre. Däremot på att vi kommer att göra det, säger Yvonne Brandberg.

– Säg att det är en solig dag och ett gäng kompisar ska ha picknick i Rålis. Då väger det roliga mycket tyngre än tanken på att jag kan jag få hudcancer när jag är 40.

Skyddar barnen bättre

Att skydda barnen har vi i alla fall blivit mycket bättre på. Det har Yvonne och hennes kolleger sett både i enkäter och i studier av födelsemärken orsakade av solen på barns överarmar.

Solar inte du?

– Nej, jag har jobbat med det här i 30 år. Jag är blek och brände mig ofta som barn. Jag har tjatat mycket på mina barn. När min son var 16 kom han och sa: ”Nu skiter jag i det här, mamma!” Det är ett jättetryck på att man ska vara solbrun – annars ser man sjuk ut. Det är läskigt!

Yvonne Brandberg Foto: Privat

Hudcancer

Den mest kända och farligaste formen är malignt melanom.

80–85 procent av alla patienter med malignt melanom i huden botas. 2019 fick 4 450 personer den diagnosen.

Malignt melanom ökade med 39 procent mellan 2009 och 2019. Övrig hudcancer med 59.

Det finns en stark koppling mellan att bränna sig ofta och att drabbas av malignt melanom. Särskilt farligt är det att bränna sig som ung.

Visa merVisa mindre