Sommarlov kan kortas i framtiden

Tre kortare terminer med fler lov under läsåret är något som utretts i Enköping. Antalet terminer verkar inte påverka lärandet hos eleverna.

  • Publicerad 16:13, 23 jun 2020

Någon hel utredning finns inte.

Sommaren är kort, anser vissa. Även sommarlovet kan i framtiden bli kortare. Tre terminer, längre höst- och sportlov, men ett kortare sommarlov. Detta förslag blev ifjol föremål för flera upprörda insändare. Förslaget var förra året ute på remiss i grundskolorna i Enköping.

Frågan är fortfarande under utredning, berättar Linda Lindahl, chef för utbildningsförvaltningen i Enköping.

– Någon hel utredning finns inte, säger hon.

Lärare är viktigare

Något som man hittills har kommit fram till är att antalet terminer inte verkar påverka lärandet hos eleverna, rapporterar Sveriges Radio.

– Vi kan inte se att varken två eller tre terminer påverkar lärandet utan det är andra faktorer som är viktiga när det gäller barns inlärning och den absolut viktigaste delen är lärarens kompetens och hur man bemöter barnet, säger kommunens verksamhetschef för stöd och utveckling, Maria Flinck Thunberg, till radion.

Många har haft starka åsikter om förslaget. Filip Lange, elev på Bergvretenskolan, samt politiskt aktiv inom Kristdemokraternas ungdomsförbund, uttalade sig förra året i Enköpingdirekt.

– Jag tycker att det här är jättedåligt. Det här har tagits upp i elevrådet och vi är många som är sura över förslaget, sa han och tillade:

– Att korta sommarlovet ... Sommarlovet är en belöning efter en hård vårtermin. Elever är redan stressade som det är i dag. Den psykiska ohälsan skulle bli större bland eleverna tror jag. Det behövs ett långt sommarlov för att återhämta sig, sa Filip Lange då till tidningen.

Förslag om tre terminers läsår och kortare sommarlov har diskuterats på flera håll i landet, till exempel i Malmö.

Facklig oro

Lärarförbundet i Malmö har oroat sig för lärarnas arbetsbelastning utifrån en ny terminsindelning. Tre terminer innebär nämligen att lärare tvingas sätta betyg på eleverna tre gånger per år, istället för två. Farhågan har varit att ökad arbetsbelastning skulle göra lärarbristen värre. Facket anser att lärarna är viktigare än terminsindelningen.

Läsårstider och lov

Höstterminen 2020
Måndag 17/8 till fredag 18/12
Lovdagar:
Fredag 25/9
Måndag 26/10 – fredag 30/10 (höstlov)

Vårteminen 2021
Tisdag 12/1 till torsdag 10/6
Lovdagar:
Måndag 22/2 – fredag 26/2 (sportlov)
Måndag 29/3 – måndag 5/4 (påsklov)
Fredag 30/4
Torsdag 13/5 – fredag 14/5

Blåljus: Inbrott och stölder

Nyheter En hel stöld. En halv. Och en som avbröts.tisdag 27/10 11:21

Helgens blåljus: Cykel värd 115.000 kr stulen / Hundägare vägrade koppla hund / Misshandel på torget

Nyheter En hundägare vars hund bitit andra tidigare vägrade koppla hunden på polisens anmodan. En cykel värd 115.000 kronor har stulits. På torget och på nattklubben bråkades det. Där är något av det som...måndag 26/10 12:33