Mushir Nerwaye, 23, Sinan Dagli, 21, Lamin Jawara, 27, och Haben Negassi, 21, från föreningen Ung & stolt driver trygghetskaféet i Centrumkyrkan i Farsta i sommar. Foto: Hampus Jarnlo

Sommarkaféet som gör Farsta centrum tryggare: "Gamla vågade inte gå här tidigare"

Sommarkaféet i Centrumkyrkan har förvandlat en av Farsta centrums otryggare platser till en trevlig mötesplats för både unga och gamla. "Syftet är ju inte att göra vinst, vi vill hålla området tryggare bara", säger Sinan Dagli, 21.

  • Publicerad 10:08, 30 jun 2015

Det är bra för oss också att träffa folk man inte brukar träffa. Det blir en omväxling i vardagen att sitta och lyssna på de äldres historier.

Det har regnat på förmiddagen men när Tidningen Farsta/Sköndal besöker kaféet efter lunch tittar till och med solen fram. Fyra av de fem killarna från föreningen Ung & stolt som driver kaféet flyttar ut borden och stolarna från Centrumkyrkan till den lilla uteserveringen mellan kyrkan och klocktornet.

– Tidigare har det ju hängt rätt mycket alkoholister och missbrukare här utanför, men nu när vi är här har de flyttat till andra sidan centrum, säger Sinan Dagli.

– Särskilt gamla vågade inte gå förbi här tidigare, de tyckte att platsen kändes otrygg. Nu stannar de och fikar, säger Lamin Jawara, 27.

Kubb och boule

Priserna är minst sagt slagkraftiga. En kopp kaffe kostar en femma på kaféet som även erbjuder bland annat både glass, fikabröd och mackor.

– Pengarna som kommer in använder vi till att köpa nytt kaffe och nya bullar. Och när det blir finare väder tänkte vi ha lite aktiviteter här. Kanske lite kubb, kanske lite boule. Då delar vi ut flyers i centrum så att människor får reda på det, säger Lamin Jawara.

– Och vissa dagar kanske vi öppnar för ensamstående mammor som kan komma och fika gratis, säger Sinan Dagli.

Lyssnar på de äldres historier

De berättar att kaféet, som hade premiär förra sommaren, lockar allt möjligt folk.

– Det är bra för oss också att träffa folk man inte brukar träffa. Det blir en omväxling i vardagen att sitta och lyssna på de äldres historier. Hur det var här i Farsta förr och sånt. Man lär sig mycket, säger Sinan Dagli.

På kvällarna och helgerna är kaféet stängt för då är killarna i Ung & stolt ute och trygghetsvandrar.

– Det har varit rätt lugnt än så länge, men nu när det blir lite varmare brukar det komma ut mer ungar, säger Lamin Jawara.

– Men vi finns här hela sommaren för att se till att det är tryggt då också, säger Sinan Dagli.

Kaféet för trygghet

Kaféet har öppet alla vardagar, kl 10-15, från 1 juni till 31 augusti.

Kaféet hade premiär förra sommaren är ett samarbete mellan flera olika aktörer. Centrumkyrkan lånar ut lokalen, själva kaféet är Bästa Svängen Hökarängens, personalen kommer från Ung & stolt och deras löner betalas av Jobbtorget och Farsta stadsdelsförvaltning.