Sommarjobbet: fixa bio i Fiskis

Ta med filten och kom till Braxenparken den 12 augusti. Det vankas utomhusbio, arrangerat av åtta sommarjobbare.

  • Publicerad 11:01, 5 aug 2016

Varför är det oftast killar som tar initiativen när det ska anordnas aktiviteter för unga? Och hur kan man förmedla en annan bild av Fisksätra, en positiv och kreativ bild, som slår hål på fördomar om otrygghet och kriminalitet?

Frågorna har inspirerat till det projekt som Fisksätra snart får ta del av. Den 12 augusti är det dags för utomhusbio i Braxenparken.

Åtta ungdomar från Nacka har som kommunalt sommarjobb att arrangera bion med allt vad det innebär – fixa sponsring och samarbeten, marknadsföra, designa affischer och välja film. Fisksätra museum har handlett dem.

– Vi ville göra något utomhus, något stort där alla kan vara med. Först tänkte vi rikta oss till ungdomar, men sen tänkte vi att varför inte bjuda in barn med sina föräldrar? Och folk från andra förorter, säger Kauthar Al Khatib, en av initiativtagarna.

De vill skapa gemenskap på hemmaplan, men också locka folk utifrån.

– Fisksätra är känt för att vara kriminellt och att folk är arbetslösa. Vissa från skolan vågar inte ens åka hit. Men fördomarna stämmer inte längre. Jag är född här och sett hur Fisksätra utvecklats de senaste tio åren, säger Kauthar.

Hon nämner aktiviteter för unga, jobb coachning och Folkets hus som exempel.

Filmen som visas nästa fredag är Bekas, en berättelse om två pojkar som lämnar Irak för ett annat liv i USA.

– Den är jättebra. Mycket känslor. Vi tror att många kan relatera till den. Fisksätra är mångkulturellt, många har gjort liknande resor, säger Kauthar.

Hon och kompisen Nesrine Riahi ligger bakom idén. De fick den redan 2014 i samband med projektet Ungt inflytande.

– Tjejer har inte fått ta så mycket plats tidigare, men den här gånge är vi två unga tjejer som tagit initiativ. En del tjejer vågar inte gå ut på kvällen och titta på film tillexempel, nu hoppas vi att många kommer.

Plats finns för 500 personer. Sommargruppsgänget har bjudit in folk från både hela länet och hela landet.

– Vi vill att det här ska bli något vi kan ha varje år, och att de som vill gå på utomhusbio åker till Fiskis istället för Rålis.

Fakta

Mer info

När: Fredag 12 augusti klockan 20.30.

Var: Braxenparken i Fisksätra

Och… Ta gärna med något att sitta på och picknick. Drog- och alkoholfritt. Bion är gratis.

Visa merVisa mindre