Sommarjobben ska öronmärkas

Det kan bli fler sommarjobb i år än de 50 som erbjöds förra året. Men i år är det bara prioriterade ungdomar som får jobben.

  • Publicerad 00:00, 28 feb 2012

Någon av de närmaste veckorna ska Täby kommun annonsera om årets sommarjobb. Som det ser ut kommer den annonsen i år att vända sig direkt till ungdomar med särskilda behov. Eftersom jobben är få räcker de nämligen bara till de så kallade prioriterade grupperna.

– Bara de ungdomar som har särskilt svårt att ordna arbete på egen hand är aktuella, säger Göran Bülow, arbetskonsulent i kommunen och den som har hand om sommarjobben. Det kan handla om att man har en funktionsnedsättning, är nyanländ till Sverige eller har sociala problem. Men hittills har jobben inte räckt ens till alla dem.

I år är det ungdomar födda 1994, 1995 och 1996 som kan söka. Arbetsplatserna finns framför allt inom äldreomsorgen och parkskötseln. Arbetsperioderna kommer att vara i tre treveckorspass. Årets lön är ännu inte spikad men förra året låg den på mellan 77–93 kronor i timmen beroende på ålder.

Förra året var det 350 ungdomar som sökte och även då rörde det sig om 50 jobb. Det är vad de 500 000 kronor som anslagits räcker till.

Själv önskar Göran Bülow att det satsades mer.

– Det vore bra om det fanns flera hundra platser så att de räckte bättre. Det är så nyttigt att sommarjobba. Det är första möjligheten att komma ut och tjäna ihop lite pengar, att ta steget från ungdom till vuxen.

Varför satsar ni inte mer på sommarjobben?

– Sommarjobben ska gå till ungdomar med särskilda behov som har svårt att söka själva. I år ska alla de få jobb. Om de 500 000 kronorna inte räcker kommer vi att skjuta till mer pengar, säger Leif Gripestam (M), ordförande i kommunstyrelsen.

– Annars är det ju bra att ungdomar lär sig att söka jobb själva, det är en viktig lärdom att kunna det.

I annonsen kommer mycket riktigt de ungdomar som inte kan få sommarjobb via kommunen uppmanas att försöka andra vägar.

– Att vända sig till företag direkt och att nätverka, till exempel, säger Gunnar Bülow.

Sista ansökningsdag är i mitten av april.