Sommarjobbande unga ska göra VR-filmar för äldre med demens eller funktionsnedsättning som inte kan ta sig ut i så stor utsträckning. Foto: Genrebild: Mostphotos

Sommarjobbare tar med äldre på promenad – i VR

Glöm klippa gräs eller rensa ogräs. I sommar får ett gäng sommarjobbare ett annat uppdrag - att skapa upplevelser för stadsdelens äldre i virtual reality.

  • Publicerad 09:51, 4 jul 2019

Det är 15 sommarjobbare i Årsta-Enskede-Vantör som just nu håller på att skapa upplevelser i virtual reality för hyresgästerna på Stureby Vård- och omsorgsboende. De boende har bland annat demens eller funktionsnedsättningar vilket gör att de inte kan ta sig till platser som de kanske vill.

Sommarjobbarna har haft flera samtal med de boende där de bland annat har pratat mycket om att de känner ensamhet vilket har lett till att det ny spelas in filmer som utspelar sig rung om i Stockholm, bland annat Storkyrkan och Fjärilshuset.

Genom filmerna och ett par VR-glasögon får sedan de boende en chans att besöka de platser som de längtar, men inte inte kan åka, till.

– Genom det här projektet så ger vi de boende en möjlighet att ta del av naturen och allt som händer utanför ålderdomshemmet, säger Natalia, 17 år, en av sommarjobbarna i ett pressmeddelande.

Projektet är ett samarbete mellan Årsta-Enskede-Vantörs stadsdelsförvaltning, Verklighetslabb Stureby och Unga berättar - Kulturskolan Stockholm

Här är de unga som ska göra filmerna. Foto: Stockholms stad