Maximilian Sjögren, Alexander Sandgren och Albin Eckelöv sommarjobbar med att måla konst i gångtunnlar i Tyresö. Foto: Daniel Hedström

Sommarjobbare målar konst i Tyresös gångtunnlar

En grupp ungdomar som sommarjobbar i Tyresö kommun har fått i uppdrag att måla i gångtunnlar vid Alléplan. Motiven som målas är skapade av lokala konstnärer.

  • Publicerad 05:32, 31 jul 2020

Tillsammans för Granängsringen kallas ett projekt för sommarjobbande ungdomar i Tyresö som vill arbeta med att lyfta området och göra det tryggare.

Ungdomarna får arbeta med att snickra, rensa ogräs, plantera och röja sly. I år är även området Trollbäcken inkluderat i satsningen, och i vid Alléplan jobbar Alexander Sandgren, Maximilian Sjögren och Albin Eckelöv med att måla konst i gångtunnlarna.

Alexander, Maximilan och Albin målar i tunnel nummer två. Foto: Daniel Hedström.

Motiv av lokala konstnärer

En gångtunnel är redan färdigmålad.

– Det kändes lite tveksamt med alla färger och så när vi såg skisserna, men det blev fint. Över förväntan, säger Alexander Sandgren, 17 år.

Motiven som målades är skapade av den lokala konstnären Ebba Strid Udikas, och i den färdigställda tunneln syns djur och växtlighet i muntra färger.

Nu jobbar de med att måla blommiga, färgglada motiv i nästa tunnel, denna gång av konstnären Sofia Toborg.

– Det är ganska fysiskt och lite slitigt ibland, men det grejar vi som grupp, säger Alexander Larsson.

Maximilian Sjögren, 15 år, hade sökt ett annat sommarjobb och blev omflyttad på grund av att coronaviruset ändrade planerna. Men han är nöjd med jobbet han fick.

– Det har varit roligt hittills, säger han.

Den första, färdigmålade gångtunneln med motiv av Tyresökonstnären Ebba Strid Udikas. Foto: Daniel Hedström.

Hoppas slippa klotter

När Mitt i träffar sommarjobbarna passerar en kvinna som promenerar med hunden och berömmer dem för målandet.

– Det är ett dussintal personer som gått förbi och sagt att det blir fint, säger Alexander Sjögren.

Planen är att konsten ska bevaras i gångtunnlarna framöver.

– Såvitt jag vet ska det se ut så här tills vidare. Hoppas ingen kommer och klottrar bara, men jag tror att det är mindre klottrande här än borta vid Granängsringen, säger Alexander Sandgren.

”Det är ett dussintal personer som gått förbi och sagt att det blir fint”, säger Alexander Sjögren. Foto: Daniel Hedström.