Liban Abukar, Celeste Ekenberg och Noora Hassan serverar blåbärsmuffins i Sätradalsparken. Foto: Läsarbild Dafni Sarakinis

Sommarjobbare fixade kafé i Sätradalsparken

En liten fritidsgård med sköna sittplatser och ett enkelt kafé. Under en varm dag förvandlade sommarjobbare ett hörn av Sätradalsparken – och visade hur de vill utveckla parken.

  • Publicerad 13:30, 29 jun 2018

Det är 28 grader varmt när Mitt i häIsar på i Sätradalsparken. Från plaskdammen hörs småbarnens glada skratt. När de tröttnat på bad kan de kila bort till lekparken.

För ungdomar finns däremot inte mycket att göra. Det borde gå att ändra på, tycker ett gäng sommarjobbare. De ägnade två juniveckor åt att fundera, planera och skissa på en fritidsgård i parken. Och inte bara det – de byggde också upp den för en enda dag. Den 28 juni var fritidsgården på plats, och förvånade Sätrabor bjöds på kaffe och muffins.

– Vi vill ha en fritidsgård med ett kafé där man kan köpa fika och mackor, här i parken. Genom att bygga en enkel kiosk och sköna sittplatser visar vi hur det skulle kunna vara, säger 16-åriga Celeste Ekenberg.

Mitt i hälsar på ett par timmar före öppnandet, då Celeste Ekenberg och cirka tio andra ungdomar är i full färd med att bygga fritidsgården. Två och två kånkar de på EU-pallar som blir enkla stolar och riktigt tjusiga pallar, när de försetts med dynor och färgglada tyger från Myrorna.

Daniyar Turgumbayev, Ayan Ali, Noora Hassan, Hassan Mosleh. Omid Hassani och Celeste Ekenberg gillar sitt sommarjobb.  Foto: Märta Lefvert

Dessutom bygger de ett pingisbord och utomhuskiosk. Det är där de senare på dagen bjuder på blåbärsmuffins, bakade av Hassan Mosleh.

– Det gick inte att få tillstånd för att sälja fika så vi bjuder alla besökare på dem, säger han och visar stolt upp sin välfyllda muffinskorg.

Omid Hassani och Hassan Mosleh kollar in Hassans nybakade blåbärsmuffins. Foto: Märta Lefvert

Den första av sina tre jobbveckor ingick gänget i en större grupp sommarjobbare, som ägnade sig sig åt parkskötsel och städning, kombinerat med föreläsningar på temat ”Hur planeras staden”. Alla erbjöds sedan att jobba  vidare med arkitektur och stadsplanering  i projektet ”Vi skapar staden” under två veckor. Det  nappade de här ungdomarna på.

– Den här parken skulle kunna utvecklas så mycket mer, så det är roligt att få vara med och planera för det. Vi vill visa hur man kan locka hit ungdomar, inte bara småbarn, säger Ayan Ali.

Bakom projektet står landskapsarkitekterna Fanny Linnros och Dafni Sarakinis (från White arkitekter och Tengboms arkitekter) och Irma Ortega Cruz vid Skärholmens stadsdelsförvaltning.

– Det här är ett jättebra sätt att engagera ungdomar i närmiljön och i stadsutveckling. Det är också något som kommunen verkligen vill, säger Dafni Sarakinis.

Ayan Ali och Christa Amineh bär EU-pallar som ska bli bord och stolar.    Foto: Märta Lefvert

Projektet rimmar väl med stadsdelsförvaltningens planer. Som Mitt i tidigare har berättat har förvaltningen ansökt om 19 miljoner kronor hos staden, för att rusta Sätradalsparken. Upprustningen ska göras i dialog med invånarna, så sommarjobbarnas synpunkter kommer att beaktas. Det är de glada för.

– Det har varit jättekul att få vara med och planera något från början. Vi unga har fått bestämma allt och jobbat bra ihop, säger Daniyar Turgumbayev.

Landskapsarkitekterna Dafni Sarakinis och Fanny Lindros trivs med att jobba med ungdomarna.  Foto: Märta Lefvert

Häng med sköna sittdynor.  Foto: Dafni Sarakinis