STANNA HEMMA. Sommargäster i Ekerö kommer inte få hemtjänst i år. Foto: Karin Nilsson/Mostphotos

Sommargäster får ingen hemtjänst i år

Sommargäster i Ekerö kommer inte kunna få hemtjänst i år. Trycket på hemtjänsten är nämligen redan alltför tungt.

  • Publicerad 16:09, 30 apr 2020

Förra året gav socialtjänsten hemtjänst till runt 20 sommargäster. Dessa hade fått beslut om hemtjänst i sina hemkommuner och under några sommarmånader tog Ekerö kommun över ansvaret.

Men eftersom hemtjänsten i kommunen redan nu är tungt belastad på grund av coronapandemin kommer detta inte kunna ske i år. Det klubbade krisledningsnämnden i tisdags.

– Vår bedömning är att vi i det läge som råder måste säkra att hemtjänstens resurser under sommaren riktas till de som bor i kommunen, säger socialchef Lena Burman Johansson.

Personer som har hemtjänst och som bor i andra kommuner uppmanas i stället att stanna hemma under sommaren. De som ändå väljer att flytta ut till sommarstugan i Ekerö kommun kommer alltså inte få någon hemtjänst, varken service- eller omvårdnadsinsatser. Det räcker Ekerös hemtjänst helt enkelt inte till för.

Men trots det ansträngda läget är situationen inom hemtjänsten i kommunen överlag god, med tillräcklig tillgång till skyddsutrustning för de behov som finns idag, menar Lena Burman Johansson.

– Vi har en mycket bra hemtjänst i Ekerö med många duktiga medarbetare som i dessa dagar gör extraordinära insatser för våra äldre, säger hon.

Hemtjänst för sommargäster

Under 2019 verkställde socialtjänsten i Ekerö kommun insatser för runt 20 personer som vistades tillfälligt i kommunen.

Insatsernas längd varade allt från några dagar till några månader.

I genomsnitt var insatsernas längd mellan två till tre månader.

Visa merVisa mindre

Snippan på trädet tillbaka vid slottet

Nyheter "Inte trevligt att infarten till världsarvet ser ut så" För nästan ett år sedan pryddes en trädstam i närheten av Drottningholms slott med en stor snippa. Ett drag som inte var helt uppskattat av förvaltarna som snart täckte över målningen. Nu är snippan...måndag 19/10 17:11

Judo på fritis en gång i veckan

Nyheter Disciplin, ordning och ritualer i stället för mobiler och tv-spel Självklart ska barnen få lära sig judo! På Träkvista fritisklubb styr barnen numera stegen mot Ekerö Budo för gratis träning en gång i veckan.fredag 16/10 16:20

Massor av kul på höstlovet

Nyheter Sugen på att testa nya aktiviteter på höstlovet? Här är några tips på allt som händer på Ekerö.fredag 16/10 13:40