Sommargågatans skuggsida – fylla och stök

Barer utanför porten, fylleslagsmål och cigarettrök i lägenheterna. Skånegatans populära sommargågata har blivit en pina för flera hyresgäster. – Planeringen är kass, säger Johan Flyckt på Hyresgästföreningen.

  • Publicerad 16:31, 9 jul 2018

Sommargågatan på Skånegatan älskas av turister och semesterfirare. Men alla är inte lika nöjda.

I en fastighet på Skånegatan har hyresgästerna börjat reagera på fylla, stök och bråk på gatan.

– De säljer öl för 29 spänn i plastglas vilket drar en viss publik. Ofta eskalerar det runt klockan 22-23 när serveringarna stänger. Folk slåss, sjunger och spelar musik sjukt högt. Man blir helt knäckt, säger en hyresgäst i huset.

Måste gå igenom baren

Han säger att han inte haft några liknande problem innan sommargågatan invigdes.

– Vi måste leva med att det är mycket liv och ljud, vi bor ju i stan. Men nu ligger det en 30-40 meter lång uteservering precis utanför vår port. Mina barn måste gå igenom baren för att komma hem. Dessutom kommer det in rök i barnens sovrum, trots att alla har stängda fönster. I min portuppgång är alla helt förtvivlade.

De mår fruktansvärt dåligt

Johan Flyckt, Hyresgästföreningen

Nu reagerar Hyresgästföreningen på stöket. Johan Flyckt som är lokal representant i innerstan har hållit flera möten med de boende.

– De mår fruktansvärt dåligt. De kan inte komma fram till sin port och de störs i sin sömn. Planeringen är kass, säger han.

Mysigt häng – eller fylla och stök? Åsikterna om Skånegatans sommargågata går isär. Foto: Olle Anrell.

Kan bli nedsatta hyror

Han menar att Hyresgästföreningen är positiva till sommargågator i stort, men att man kräver att staden ser över upplägget.

– Man måste utvärdera hur det här har gått. Och på kort sikt måste man snabbt se till att det blir en helt annan ordning så att folk kan nyttja sina lägenheter.

Enligt Johan Flyckt kan det bli aktuellt för Hyresgästföreningen att driva frågan om hyresnedsättningar för hyresgästerna på Skånegatan. Det innebär att hyresvärden kan bli skyldig att sänka hyrorna, en kostnad som i sin tur kan drabba staden.

– Om medlemmarna vill det kan vi driva det, absolut. Jag kommer att ta kontakt med staden, säger han.

Åtta klagomål

Sedan sommargågatan på Skånegatan invigdes har staden fått in åtta klagomål. Det innebär att gatan är den som flest klagar på i hela stan.

– Jag skulle inte säga att det är särskilt mycket, men som klagande förstår jag att man inte är nöjd. Om en plats inte fungerar får vi se över om det ska vara sommargågata kommande år, säger Ola Eriksson, pressansvarig på trafikkontoret.