Sommarens baskethäng

Förra veckan öppnades en helt ny streetbasketplan i Bollmora, inramad av läktare och med musik i bakgrunden. Tyresö basket och kommunen hoppas att det blir ett viktigt tillskott för Tyresös unga i sommar. 200 ungdomar var på plats vid invigningen.

  • Publicerad 11:18, 5 jul 2016

Det är vid Skejtpark 135, vid Wättinge gårdsväg nedanför Bollmoradalens kyrka, som den nya streetbasketplanen öppnat. Tyresö basket har tillsammans med kommunen tagit fram planen.

Sommarens satsning heter ”Top of the hill 135”.

– Barn och ungdomar ska ha något att göra i sommar, och här får de hänga tillsammans. Vi tror att många unga lockas hit, från Granängsringen till Tyresö strand, för att hänga. Många ensamkommande har också kommit på senare tid och vi tror att detta intresserar dem, säger Tobias Hauff, ledare i Tyresö basket.

Man kommer också att kunna spela spontanfotboll här.

– Vi har ledare på plats hela tiden. Det kommer att vara en skön plats att hänga på även för de som inte är sportnördar. Många unga i Tyresö saknar en meningsfull fritid, men här kan de både lyssna på musik, lira basket och träffa folk, säger Tobias Hauff.

Idrotten får en allt viktigare roll i dag att integrera ungdomar, menar han.

– Det här handlar ju inte bara om elitidrott eller aktivitet, minst lika viktig är idrotten som plattform och social grund för unga, säger Tobias Hauff.

Det kommer också att bli dj-battles, tävlingar och chans att äta något. Förra veckan fanns det hamburgare och smoothies, till exempel.

– Vi försöker skapa en miljö som är lite extra cool, framför allt på fredags- och lördagskvällar då de andra alternativen kanske inte är lika bra, säger Tobias Hauff.

Platsen är perfekt, menar han.

– Skejtpark 135 har verkligen lockat ungdomar, och basket är en idrott där vi ser lika många killar som tjejer, det är väldigt utbrett oavsett socioekonomisk bakgrund. Jag tror detta blir en bra plats för unga att träffas på, säger Tobias Hauff.