”Som kanonskott” när blixten slog ner i huset

Åkersbergabon Kenth Erikssons inneboende tittade på tv när blixten slog ner. – Det kändes som huset rasade, berättar hon för Mitt i.

  • Publicerad 15:08, 12 jun 2018

– Jag var vaken och låg och tittade på tv när det bara small. Hela området vibrerade, berättar Kenth Erikssons inneboende, en kvinna som föredrar att vara anonym.

Hon bor i det lilla huset på Kenths tomt tillsammans med sin pojkvän, en hund och en katt. När blixten slog ned strax före midnatt befann hon sig på nedervåningen.

Hund och katt och pojkvän

– Det blixtrade på hela himlen en bra tid innan. Sedan kändes det som huset rasade, men jag trodde först att blixten slagit ned utanför, berättar hon.

– Sedan började det lukta jättemycket. Det luktade väldigt konstigt, berättar hon.

Man springer ju upp i panik

– Man springer ju upp i panik, sedan när jag öppnade fönstret såg jag att det var mycket rök.

Kenth Eriksson låg och sov med sin familj i det stora huset intill på Backsippevägen.

– Det smällde som ett kanonskott. Vi flög upp och såg hur det bolmade rök från takfoten från lillhuset. Det vara bara att ringa brandkåren, berättar han.

Både katten och hunden och paret i huset hann ut och klarade sig oskadda. Värre gick det med parets saker.

Orolig för katten

– Jag vet inte hur man tänker i ett sånt läge. Jag tänkte mest på katten, och så tog jag bilnycklarna och jobbdatorn. Men i stort sett allt annat är rök– eller vattenskadat nu, säger Kenths inneboende.

– Vad ska man säga? Det här är sånt man bara läser om i tidningar, så man är ju lite i chock fortfarande. Det är svårt att ta in. Och det blev inte så mycket sömn i natt, säger Kenth.

– Just nu väntar vi på försäkringsgubbarna, så får vi se vad de säger. Taket och delar av väggen måste nog rivas, men sedan ska nog huset byggas upp igen.