STÖTTAR. Mia Eriksson och Mats Eriksson på Sättra gård skänker behållningen från självplock av solrosor till arbetet för Väsbys utsatta och hemlösa. Foto: Privat

Solrosorna på Sättra gård ger utsatta hjälp

Plocka, swisha och njut av solrosor – och gör en god gärning på samma gång. Sättra gård skänker pengarna från självplockningen vid Runsavägen till arbetet för utsatta och hemlösa i Väsby.

  • Publicerad 11:40, 13 aug 2020

Många Väsbybor är ju engagerade i Rogers arbete, så vi tyckte det var en bra idé för att locka människor att skänka pengar.

Pia Söderholm passade på att plocka solrosor och samtidigt göra en god gärning. Foto: privat

Det börjar lysa gult på det stora fältet där Eds Allé går över i Runsavägen. Allt fler höga, stolta solrosor slår ut och är därmed redo att plockas.

Det knappt ett hektar stora fältet brukas av Sättra gård, som drivs av Mats Eriksson och Mia Eriksson.

– Vi hade en bit mark som vi inte visste vad vi skulle göra av, så då bestämde vi oss för att så solrosor. Vi ville testa något nytt när det är svårt att odla konventionella grödor så nära bebyggelsen, säger Mats Eriksson.

Såddes i april

Solrosfröerna såddes i slutet av april och de första blommorna slog ut i början av augusti.

Nu kan den som vill ge sig ut i "solrosdjungeln", klippa eller skära av blommorna och swisha till numret på skylten, ett nummer som går till H.U.U.V., Hemlösa och utsatta i Väsby.

– Vi ville stötta någon lokal hjälporganisation, och då föll valet på H.U.U.V. , säger Mats Eriksson och Mia fyller i:

– Vi har ju följt Roger Rantas arbete med denna förening och de hemlösa och utsatta här i Väsby, via Facebook. Vi har sett hur han kämpar på med att hjälpa människor och att många företag här i Väsby stöttar arbetet. Nu tyckte vi att vi skulle dra vårt ”strå till stacken”. Många Väsbybor är ju engagerade i Rogers arbete, så vi tyckte det var en bra idé för att locka människor att skänka pengar.

Pia såg initiativet

Några som passat på att plocka solrosor är Pia och Fredrik Söderholm. Pia hade sett initiativet i den lokala facebookgruppen och ville gärna plocka för ett välgörande ändamål.

– Självklart vill vi vara med och stötta. Vi var bortbjudna på lunch i lördags och då var det perfekt att ha med sig solrosor till värdinnan, säger Pia Söderholm.

Hon ger en eloge till Sättra gård som tagit detta initiativ.

– Det finns ju många som har självplock av olika saker, men jag har aldrig tidigare sett att någon skänker pengarna till välgörande ändamål. Vilka företagare som ser till att skapa lite bättre förutsättningar för de hemlösa i Väsby!

Pia Söderholm har även tidigare stöttat Roger Rantas arbete för utsatta och hemlösa i Väsby. När hon var sjukskriven för en tid sedan passade hon på att baka bröd och kakor som hon skänkte till verksamheten.

– Roger Ranta gör ett fantastiskt jobb och stöttar många. Han är väldigt viktig för samhället i Väsby, säger hon.

H.U.U.V. - Hemlösa och utsatta i Upplands Väsby

Föreningen H.U.U.V, Hemlösa och utsatta i Upplands Väsby, startades i våras och drivs av Roger Ranta. Hela verksamheten är beroende av donationer.

Vill du vara med och stötta föreningen? Det finns flera olika sätt att lämna ett bidrag:

Swishnummer: 123 661 95 71

Bankgiro: 5490-0303

Bankkonto (SHB)
(6160) 384424228

Visa merVisa mindre