Margareta Fredriksson Lennartsson gjorde inför sommaren en märklig upptäckt på sin uteplats på Munksundet. I den kruka hon innan sommaren planterade blommor hade det växt upp en solros. En udda solros skulle det visa sig.

– Den är självsådd, vi vet inte var den kommer ifrån, men det kan ju hända. Det är inte så konstigt egentligen, säger Margareta.

Men konstigare skulle det visa sig att bli. När solrosen vuxit sig ståtlig upptäckte Margareta att stjälken börjat grena sig. Och så en gång till. Och en till...

– Det är minst 20 blommor på den nu. Jag visade upp en bild på den för en solrosförsäljare på torget. Han sa att han inte hade sett något liknande, säger Margareta.

Finns svaret i Frösthult?

För att försöka ta reda på vad är för sorts solros som plötsligt dykt upp på Margaretas uteplats ringer Mitt i upp Robert Ihrsén som har en solrosodling i Frösthult utanför Enköping.

– Nä, jag har inte hört något liknande. Men det finns ju massvis av solrossorter, säger Robert Ihrsén och tipsar undertecknad om att Olssons Frö AB i Helsingborg kanske kan veta vad det är för solrossort. Vi ringer dit.

– Det låter som väldigt många blommor på en stam, säger Caroline Laurell, i växeln på Olssons Frö AB.

– Men det finns olika sorters solrosor, det gör det ju. Både de som grenar sig och de som inte gör det. Och har den här solrosen fått stå själv och haft gott om plats så... Men det låter som väldigt många blommor...

Caroline tipsar undertecknad om att ringa tillbaka om en timme och då fråga efter Maria, företagets inofficiella solrosexpert, som för stunden har lunchrast.

Vi ringer upp Maria Holmberg snabbt analyserar läget och levererar sedan en trolig förklaring.

– Det finns solrosor som grenar sig och de finns ofta i billigare packegods. Exempelvis i fågelfrö. Jag tror inte att det finns något svensk ord för dem, men på engelska heter de ”branching sunflower”, säger Maria som verkar uppskatta tidningens solrosorfrågor.

En naturens nyck?

Hon ser det som mest troligt att solrosen som slagit rot på Margaretas uteplats kommit dit fågelvägen.

– Det är ovanligt att de uppkommer på det här sättet. Men med fågelfrön kan det växa upp både det ena och det andra. Från hampaplantor till solrosor. Det är alltså inte en naturens nyck, men de här solrosorna har sin plats naturen, säger Maria och tillägger:

– Rosorna har ju ingen nektar, men de har pollen. Och jag vet att just de här sorterna brukar vara populära bland insekter.

Margareta berättade att att det vimlat av humlor och bin vid solrosen i sommar...

– Åh har det? Vad glad jag blir över att höra det, säger Maria.

Oavsett vad det är för solros som dykt upp i Margaretas trädgård, så gillar hon den.

– Jag ska spara några fröer och plantera dem nästa år. Så får vi se om den blir likadan. Hoppas det. Blir det något så hör jag av mig, säger Margareta.