Lika för alla. Stadens uppdrag är att behandla obehöriga likvärdigt, säger Alessandra Wallman på barn- och utbildningsförvaltningen. Foto: Pekka Pääkkö

Solnas mål är att alla lärare ska ha leg

Stadens mål är att alla lärare i Solnas skolor ska ha lärarlegitimation. – Men det är alltid väldigt trist när enskilda omtyckta lärare drabbas, säger Alessandra Wallman, förvaltningschef.

  • Publicerad 11:20, 18 jun 2021

Det är en del av strategin att förbättra kunskapsresultaten

Mitt i Solna har berättat om Christer Corpi som tvingas sluta som idrottslärare på Ulriksdalsskolan.

Vi har på telefon och mejl sökt skolans rektor Conny Lindberg.

Men den som svarar på våra frågor är Alessandra Wallman, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Målet är att alla lärare i Solna ska vara legitimerade, säger hon.

– Det är en del av strategin att förbättra kunskapsresultaten. Men det är alltid väldigt trist när en enskild duktig lärare drabbas. Utifrån det har vi verkligen försökt tillskapa andra tjänster som det finns behov av, som trygghetsvärdar, säger Alessandra Wallman.

Att det sker just nu hör ihop med höstens omorganisation. När Skytteholm-, Granbacka- och Bergshamraskolan stänger delar av verksamheten blir det många behöriga lärare som behöver placeras på nya skolor.

Kan man inte göra undantag?

– Vårt uppdrag är att behandla alla obehöriga likvärdigt.

Christer tror att det är personligt, att ledningen vill ”få bort honom”.

– Så är det absolut inte, tvärtom. Han har varit en uppskattad kraft och det visar ju inte minst den här namnlistan. Så nej, det finns ingen annan bild av det.

Solna har haft svårt att rekrytera behöriga lärare, men enligt Alessandra Wallman syns nu ett trendbrott.

– Förut kunde det vara ingen eller en behörig sökande till de lärartjänster vi utlyste. Nu kan det vara 30-40 behöriga sökande per tjänst. Jag vet faktiskt inte orsaken, det kan vara att man väntat med att söka jobb under pandemin.

7 av 10 har leg

I oktober 2020 hade 69 procent av lärarna​​ i grundskolan i Solna kommun lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne. Det är strax under snittet för landet.

Av de sammanlagt 359 heltidstjänsterna (motsvarande 414 lärare) var det 248 som hade lärarleg och behörighet i minst ett ämne.

Fakta: SCB/Lärarförbundet

Visa merVisa mindre