Husläkarjourerna tar emot patienter som är i behov av akut vård. Foto: Mostphotos

Solnas husläkarjour måste stänga

Regionen behöver spara pengar – nu stängs husläkarjouren i Solna Centrum, liksom nio andra mottagningar i länet.

  • Publicerad 17:15, 30 nov 2020

Till länets husläkarjourer kommer patienter som behöver vård när vårdcentralen har stängt.

En av dem ligger i Solna Centrum. Under pandemin har man pausat de fysiska besöken, men normalt är det öppet för besök kvällar och helger.

Nu har hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholm fattat beslut om att avveckla länets alla tio husläkarjourer. I stället ska närakuterna ta över patientgruppen.

I underlaget till beslutet framgår att somliga visserligen kommer att få längre avstånd till en jouröppen mottagning och att det kan göra köerna längre till närakuterna.

Men beslutet innebär en mer jämlik vård i länet och en renodling av det akuta omhändertagandet, menar nämnden, plus en besparing på 80 miljoner årligen.

Varnar för längre kö

Arne Öberg (S) oppositionsråd i Solna hissar ändå varningsflagg.

– Vi Socialdemokrater tycker nedläggningen av husläkarjourerna är helt fel vårdpolitik.  Det behövs bra sjukvård i centrala lägen som Solna centrum. Nu riskerar väntetiderna på våra vårdcentraler att öka.

M-politikern Lars Rådén, som sitter i hälso- och sjukvårdsnämnden, beskriver dock Haga närakut som "en stor framgång", och han menar att mottagningen på ett bra sätt kommer att tillgodose det vårdbehov som uppstår när jouren stänger.