Solnas högstadieelever skickas hem – får fjärrundervisning

Hög frånvaro bland personalen gör att Solnas skolor går på knäna. Nu skickas eleverna i högstadiet tillfälligt hem för att skapa andrum ute på skolorna.

  • Publicerad 17:40, 2 apr 2020

I morgon, fredag, går Solnas skolelever på påsklov. Efter lovet väntar hemundervisning i fyra dagar, mellan den 14 och 17 april, för elever på högstadiet i de kommunala skolorna. Beslutet gäller Tallbackaskolan, Ulriksdalsskolan, Skytteholmsskolan, Råsunda centralskola och Bergshamraskolan.

Situationen ute på skolorna beskrivs som mycket ansträngd, med en dryg tredjedel av personalen frånvarande. Att tillfälligt införa fjärrundervisning görs för att säkra kvalitet i undervisningen. Beslutet innebär att eleverna deltar i undervisningen hemifrån mellan den 14 och 17 april.

– Det är rektorerna på skolorna som har kommit med önskemål om det här för att få andrum i det här ansträngda läget. Vi måste framförallt se till att eleverna i årskurs nio får den undervisning de behöver för att de ska kunna få sina slutbetyg, säger skolnämndens ordförande Marianne Damström Gereben (L), som på torsdagen fattade beslutet om fjärrundervisning.

”Har övat i några veckor”

– Det kräver en stor insats av alla våra lärare men vi har övat under några veckors tid med distansundervisning och jag vet att alla lärare kommer att göra sitt yttersta för att få det här att fungera så gott som möjligt, skriver Alessandra Wallman, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i ett mejl till Mitt i.

– Jag vill rikta ett enormt tack till all personal ute på skolorna som håller verksamheten i gång, säger Marianne Damström Gereben.

Finns de verktyg som behövs för att bedriva fjärrundervisning?

– Ja, det är den bedömning som förvaltningen gör, säger Marianne Damström Gereben.

Eleverna kommer trots undervisning hemifrån att kunna hämta lunch på skolorna.

Nya regler i förskolan

Även när det gäller Solnas förskolor har det fattats nya beslut i dag. Barn- och förskolenämndens ordförande Anna Lasses (C) har bestämt att föräldralediga under april månad ska hålla barnen hemma.

– Det är inte något som är önskvärt men vi är i ett läge där åtgärden är nödvändig för att kunna säkra omsorg för alla som arbetar, kommenterar Alessandra Wallman beskedet.