Den blågröna majoriteten fick igenom sin budget, som de styrande partierna kallar för offensiv. Foto: Åsa Sommarström

Solnas budget för 2020 klubbad efter sex timmars debatt

Solna kommer även nästa år att ha näst lägst kommunalskatt i landet. Det står klart efter att de blågrönas budget sent på måndagskvällen klubbades av fullmäktige.

  • Publicerad 06:54, 26 nov 2019

Sent på måndagskvällen klubbades Solna stads verksamhetsplan och budget för nästa år med inriktning för 2021-2022. Fyra förslag fanns att ta ställning till för politikerna: Den blågröna majoritetens förslag (kommunstyrelsens förslag) samt förslag inlämnade från S, V och SD.

Granfalk (M): Offensivt i en orolig tid

SD-förslag om barn i bostadskön har väckt debatt

Efter en sex timmar lång debatt mellan politikerna blev det i omröstningen som väntat S förslag med en skattehöjning på 16 öre som ställdes emot de blågröna styrets förslag. Och som väntat gick styrets budget igenom.

Flera prioriteringar

Det innebär utöver en oförändrad kommunalskatt på 17,12 kronor per hundralapp även att ett antal politiska prioriteringar från M, KD, L, C och MP nu kommer att genomföras. De största satsningarna är som Mitt i tidigare har rapporterat 15 miljoner kronor på att förbättra Solnas cykelbanor, 10 miljoner kronor på att öka kvaliteten i förskolan och fem miljoner kronor på att höja betygen i grundskolan.

S och V ville höja skatten, med 16 öre respektive 50 öre. SD ville precis som majoriteten ha oförändrad skatt.