Solnaborna saknade egen badplats i sommarhettan

I Sundbyberg vill politikerna bygga ett flytande bad i Bällstaviken. Men även Solnaborna har idéer. Solterrasser och sandstränder är några förslag.

  • Publicerad 14:13, 18 aug 2014

Nyligen skrev Lokaltidningen Mitt i om att både Centerpartiet och Socialdemokraterna i Sundbyberg vill bygga ett flytande bad i Bällstaviken.

Det otjänliga vattnet sätter dock än så länge käppar i hjulen för de drömmarna.

Men även Solnaborna saknar badmöjligheter. I dag finns inget officiellt friluftsbad i kommunen, men sommarens tropiska hetta har fått några läsare att längta – och höra av sig till tidningen.

I Huvudsta finns flera möjligheter tycker Caroline Schröder, 37, som bor i stadsdelen.

– Jag vill ha en sandstrand. Den skulle kunna ligga nedanför 4H-gården. Man röjer träd och all vass så blir det perfekt. Ett bad längre bort vid Huvudsta strand skulle också bli bra, säger hon.

De badmöjligheterna som finns i dag är vid Båthuset eller på Huvudstabadet.

– Men vid Båthuset är svårt med min 3-åriga dotter, och det blir väldigt dyrt att betala på Huvudstabadet varje gång.

Råsundabon Dan Rexhammar sneglar avundsjukt på det nyanlagda Tantobadet på Södermalm.

– Solna måste bli lite mer kontinentalt. En sandstrand i Hagaparken med parasoll och solstolar vore toppen. Det kommer att komma fler varma somrar, så lika bra att förbereda redan nu, menar han.

Yvonne Berg slår ett djärvt slag för att utveckla badlivet i södra Bergshamra, som just nu hindras av vass och annan växtlighet.

– Jag vill att man bygger solterrasser ut i vattnet, som i Hammarby sjöstad. Gärna med lutande ryggstöd. Det kan inte vara så dyrt att ordna.

Hon tänker sig att terrasserna skulle vara stora, och gärna täcka hela viken nedanför Pumphusvägen.

– Det ska inte bara vara en mager brygga, utan gott om plats, så man slipper trängas. Gör en ­ordentlig badstrand också, för barnfamiljerna, säger Yvonne Berg.

Enligt Solna stad har några Solnabor hört av sig även till dem med önskemål angående badplatser i sommar, men några planer på att anlägga sådana finns inte just nu.

– Det finns i dag inget politiskt uppdrag att iordningsställa ­offentliga badplatser. Om ett beslut fattas om att iordningsställa badplatser kommer vi att göra det på plats som är lämplig, säger stadsbyggnadschef Kristin Andersson.

Sandstränder och badbryggor önskar sig Solnaborna och föreslår flera platser runt om i kommunen där badplatser skulle kunna anläggas.