Madde in action. Foto: Läsarbild

Solnabo SM-mästare för tredje året i rad

Solnabon Madeleine Leander utklassade i helgen resten av Sverige i den växande sporten street workout.

  • Publicerad 11:52, 13 jun 2017

Idrottsstjärna, doktor i matematik och e-sportare – Solnabon Madde har många strängar på sin lyra.

I helgen vann hon för tredje året i rad SM i sporten street workout.

– Jag skulle beskriva det som en blandning mellan gymnastik och parkour. Man jobbar mycket med kroppen som vikt, hänger i stänger och står på händer så det finns många likheter med gymnastik, men man tränar ofta utomhus, säger Madeleine Leander.

Är street workout en växande sport?

– Ja absolut! Det gäller egentligen alla sporter där man jobbar med funktionell styrka och mer med kroppen som vikt, som crossfit, gymnastik och parkour. Jag tror den typen av sporter kommer att fortsätta växa, eftersom de går att utföra med färre redskap och är tillgängliga för alla.

Var tränar man street workout i Solna?

– Jag tränar mest på ett helt vanligt gym i Solna, sen brukar jag åka till ett utegym vid universitetet. Ibland åker jag också till träningsanläggningar som har ställningar byggda för just street workout. Det finns inget bra utegym för funktionell och kreativ kroppsviktsträning i Solna tyvärr.

Under helgens SM-final lyckades Madde knipa åt sig flest poäng av alla deltagare, såväl manliga som kvinnliga. Av tävlingens maxpoäng 30 fick hon 28,5 – att jämföra med silvermedaljörens 20.

Men det är inte bara fysisk sport som gäller, 2013 blev Madde även världsmästare i datorspelet Starcraft II.

– Jag tycker det är helt fantastiskt att kunna kombinera ett intresse som är väldigt fysiskt krävande och ett som är såpass tankekrävande. Annars skulle jag egentligen vilja träna hur mycket som helst, men det går ju inte för det är inte bra för kroppen, så jag har en väldig tur egentligen som gillar båda, säger Madeleine Leander, som nu lagt det egna datorspelstävlandet på hyllan.

– Det tar väldigt mycket tid så jag hinner inte riktigt med det, men jag jobbar med e-sport som kommentator. I helgen är det Dreamhack och då ska jag kommentera för svt, så det är roligt.