Solnabo leder sommarskola – på Tele2 Arena

Genom ett samarbete mellan organisationen Right To Play och Tele2 Arena får nyanlända ungdomar hålla sommarskola på arenan. Undervisningen leds av ungdomarna själva, och efter lektionen stannar de kvar och ser på match. – Det betyder jättemycket, man är så rädd att tappa svenskan under sommarlovet, säger Sayed Hasan Rezai från Solna, som leder lektionerna.

  • Publicerad 17:21, 25 jul 2017

Det är två timmar till matchstart vid Tele2 Arena. Djurgården möter Östersund, och redan har blåklädda djurgårdare och rödklädda Östersund-fans börjat samlas kring arenan. Där står också en grupp ensamkommande ungdomar, de flesta från Afghanistan. De är inte i första hand där för matchen, utan för att lära sig svenska.

Sommarplugget – ungdomarnas egna idé

För nyanlända, som ofta saknar sociala sammanhang och aktiviteter utanför skolan, blir sommarlovet sällan den tid för avslappning och ro som den är för många andra barn. Dessutom saknas ofta kontaktytor med svenskar, när inte skolan är igång. Det är därför som organisationen Right To Play och Tele2 startat sommarplugget på Tele2 Arena, efter önskemål från ungdomarna själva.

– Det betyder jättemycket, man är så rädd att tappa svenskan under sommarlovet, säger Sayed Hasan Rezai, som bott i Solna sedan han kom från Afghanistan.

Planerar undervisningen själva

Han har själv varit i Sverige i ett år och åtta månader, och fyller snart arton. En del av Right To Plays filosofi är att uppmuntra ungt ledarskap, och därför jobbar Sayed Hasan Rezai, som själv är ensamkommande, med att organisera och leda lektionerna för resten av ungdomarna.

– I slutet av varje tillfälle tar vi en stund och planerar nästa lektion. Vi har till exempel delat upp oss i grupper och intervjuat varandra, för att öva på arbetsintervjuer, säger Sayed Hasan Rezai.

”Nu är jag AIK:are”

På dagens lektion är uppgiften att läsa en lättläst tidning på svenska, och sedan förklara nyheterna för varandra. Vissa av ungdomarna har varit med flera gånger, andra är här för första gången. En av dem är Nazir Hayderpour, som är 17 år och kommer från Afghanistan.

– Det är skönt att vara här. Man lär sig mycket, men det är också skönt att göra något, att vara upptagen. När man är upptagen går man inte runt och oroar sig för besked från migrationsverket, säger Nazir Hayderpour.

Efter lektionen, som sker i en lounge på arenan, ser ungdomarna på matchen. Djurgården vinner med 3-0, men Sayed Hasan Rezai är inte överdrivet glad. Genom Right To Play har han tidigare arbetat som volontär på Friends arena, och deltagit i flaggceremonin inför en AIK-match.

– Nu är jag AIK:are, säger Sayed Hasan Rezai.

Fakta

Right To Play

Organisationen Right To Play har funnits i Sverige sedan i våras, men i andra länder sedan många år tillbaka. Med ledorden utbildning, idrott och lek arbetar organisationen med att hjälpa ungdomar i svåra situationer till individuell utveckling och inkludering.

I Sverige har projektet handlat om en grupp ensamkommande ungdomar – sammanlagt är omkring 100 ungdomar inblandade i projektet. Samarbetet mellan Right To Play och Tele2 är det som gett ungdomarna möjligheten att vara på arenan.

Visa merVisa mindre