Solnabo bakom guidade turer på träcyklar

Solnabon Faizal Luttamaguzi (ursprungligen från Husby) och Abel Yoseph från Akalla kan vinna Stockholm Stads innovationspris för sina hållbart guidade turer på träcyklar. På måndag delas priset ut stadshuset.

  • Publicerad 13:55, 24 nov 2017

Utav 500 ansökande är nu The Stockholm Sustainability Tour en av tre finalister att vinna Stockholms Stads innovationsstipendium, i kategorin ”Resor och Turism”. Priset delas ut den 27 november i den gyllene salen i Stockholms Stadshus.

The Stockholm Sustainability Tour är en cykeltur som visar upp Stockholm ur en hållbar kontext. Turen utförs på handgjorda och hållbara träcyklar. Grundidén är att få besökarna att känna och förstå att de befinner sig i en av världens mest hållbara städer. Turen introducerar till hållbara initiativ tagna av Stockholms stad, Stockholmsbaserade företag som driver hållbarhet framåt, samt hållbara åtgärder som stockholmare själva tar i sin vardag.

Första turen i maj

– Vi märkte att många turister och besökare vid något tillfälle läst hur Stockholm år efter år utnämns till en av de mest hållbara städerna i världen. Men när de väl var på besök fanns det inte riktigt några konkreta eller naturliga tillfällen för dem att få erfara vad det faktiskt innebär. Därför tog vi fram denna tur, säger Faizal Luttamagazi, grundare av Tours of Stockholm där The Stockholm Sustainability Tour ingår.

Turen lanserades officiellt i maj 2017 och under de fem första månaderna hade över 250 besökare tagit turen.

Innovatörerna bakom The Stockholm Sustainability Tour är Faizal Luttamaguzi som jobbat inom marknadsföring och bott utomlands i 11 år, samt hans barndomsvän Abel Yoseph som jobbar med IT och affärssystem.

De har båda vuxit upp i Husby och Akalla. Nu bor Faizal Luttamaguzi i Solna och Abel Yoseph på Södermalm.