Inte stadens hästar. Överjärva stall tackar nej till stadens erbjudande att köpa Leo (på bild) och hans sju hästkompisar. Foto: Stefan Källstigen

Solna vill köpa Leo och de andra hästarna på Överjärva

Överjärvas hästar hotas av slakt. Nu kommer ett oväntat erbjudande från Solna stad: Att köpa pållarna på gården.

  • Publicerad 19:15, 13 apr 2021

Ödet för Överjärva stall är okänt.

Uffe och Fia Ekesäter som driver det är uppsagda sedan årsskiftet då staden har beslutat att riva ladugården.

Slutet för stallet innebär också slutet för några av de åtta hästarna. Paret aviserade i höstas att de kommer behöva slakta shetlandsponnierna om de tvingas bort från Överjärva.

Men nu kommer ett något oväntat drag från Solna stad.

https://www.mitti.se/nyheter/de-tvingas-bort-efter-22-ar-pa-overjarva/reptkA!5rKweXIKo6ZT8Y585@LXQ/

I ett brev till stallet erbjuder sig staden att köpa hästarna.

–  Hästarna är ett väldigt omtyckt inslag på Överjärva, både för barnfamiljer som kommer på ponnyridning och för det dussintalet tjejer som tar hand om hästarna på fritiden. Det skulle jag vilja bevara. Men av allt att döma kommer stallet att rivas, och då försöker vi lösa bekymret utifrån det. En idé är att staden köper hästarna, säger kultur- och fritidskommunalrådet Peter Edholm (L).

Vad hade ni tänkt göra med hästarna?

– Idén är att ge dem en ny hemvist i Solna i samarbete med de andra tre hästanläggningarna som finns här. Vi har förstått att det går att lösa, det finns tomma stallplatser och man kan bygga fler. På det sättet kan tjejerna fortsätta att vara delaktiga och sköta hästarna även om det inte är på samma adress.

När Mitt i Solna når Uffe Ekesäter är han inte imponerad.

– Det var ett bra försök. De gör allt för att bli av med oss så att de kan sätta grävmaskinen i ladugården. Jag har tackat nej till erbjudandet, säger han.

Men skulle inte det här rädda livhanken på hästarna?

– Det finns ingen som helst kunskap om hästmarknaden hos Solna stad. Man lägger bara pengarna på bordet och sen finns inget intresse för djuren, säger Uffe Ekesäter.

Han uppger att han varit i kontakt med ridanläggningarna i kommunen, och att där saknas intresse för Överjärvas shetlandsponnies.

– Rivs ladugården så kommer vissa hästar nog gå att sälja, medan andra tyvärr får avlivas. Men att sälja till Solna stad finns inte på kartan, fastslår han.

Uffe Ekesäter beskriver framtiden som "ett stort frågetecken". I veckan betalade han in en kvartalshyra.

Rivningslovet ligger hos länsstyrelsen. Till dess att ett avgörande kommer, tuffar verksamheten på med ponnyridning och annat.

– Vi kör på tills det är slut, konstaterar Uffe Ekesäter.

Uppsagd. Uffe Ekesäter, som Mitt i Solna träffade i höstas, vill att ladugården bevaras så att stallet får vara kvar. Foto: Stefan Källstigen