Badavrådan. Huvudsta strandbad. Arkivbild. Foto: Maria Lilja

Solna uppmanar: Bada inte vid Huvudsta strandbad

Lagom till första sommarvärmen avråder Solna stad från bad vid Huvudsta strandbad. Detta på grund av förra veckans kraftiga regn som kan få avloppsvatten att läcka ut på badplatserna.

  • Publicerad 12:37, 31 maj 2021

Vi tar det säkra före det osäkra.

Badsäsongen tvärnitade när Stockholm och Solna före helgen utfärdade badavrådan i sjöar och vattendrag.

Orsaken är det stora regnfallet i förra veckan, som kan skapa översvämningar i ledningsnätet och i värsta fall göra att orenat avloppsvatten går ut i vattnet.

– Vi delar ju vatten och på så sätt kan Solna också påverkas, säger Annelie Lindahl Stam, enhetschef för miljöskyddstillsyn på Solna stad.

https://www.mitti.se/nyheter/mardromsbeskedet-kan-finnas-bajs-i-badvattnet/repueB!KJLRiUI@uUnQTvBaK2tBPQ/

Solnas ledningsnät är inte lika känsligt som Stockholms, berättar hon. Men vid riktigt högt tryck kan det ändå bli "för fullt" och svämma över på vissa punkter i nätet.

Ska ta prover

Solna stad ska under måndagen eller senast i morgon tisdag ta prover vid Huvudsta strandbad och skicka in till ett labb på analys för att ta reda på om badvattnet är tjänligt.

Fram till dess att svaren kommer får badsugna Solnabor alltså ha tålamod.

– Vi tar det säkra före det osäkra och hoppas på att ha svaren i slutet på veckan. Det är ju särskilt angeläget nu när det fina vädret ska fortsätta, säger Annelie Lindahl Stam.

Hon tillägger att det kan finnas ytterligare skäl att vara försiktig med bad efter stora regnfall eftersom det kan finnas risk för att fågelbajs och annat smuts som legat i jorden på land kan rinna ut i badvattnet.

På Stockholmssidan har prover skickats in på analys och de väntas vara klara under onsdag eller torsdag.

Badavrådan gäller även för hundar.