Skälet till grannfejden är att Stockholms stad, som har den högsta skolpengen i länet, har slutat betala ut sin högre skolpeng när en elev från Stockholm går i en skola i Solna. I stället betalar staden sedan i höstas enbart vad Solna själv har i skolpeng – en lägre summa.

Den kommande hösten ska grannkommunerna också börja betala vad en skolplats faktiskt kostar i Stockholm och inte, som nu, skicka över sin egen lägre skolpeng.

Enligt skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) är det dags att skrota den modell som i många år har missgynnat Stockholm ekonomiskt.

– Vi har tidigare alltid betalat ut mer till andra kommuner än vad vi har fått när vi har tagit emot deras elever i våra skolor. Det handlar om miljontals kronor. Som ansvarig för stockholmarnas skattepengar tycker jag att det är helt orimligt, säger hon.

Bestrider fakturor

Beslutet har väckt stort missnöje i Solna och fem andra kommuner som har bestämt sig för att lämna in en stämningsansökan mot Stockholms stad i tingsrätten.

– Grundprincipen är att man ska komma överens, om man inte gör det säger skollagen att det är hemkommunens skolpeng som gäller. Stockholm har ensidigt fattat beslut om ersättningsnivå för elever från båda hållen, säger Alessandra Wallman, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Solna.

Stockholm bestrider Solnas fakturor för de elever som åker över kommungränsen till Solnas skolor. I höst börjar den högre kostnaden gälla för elever från Solna som går i Stockholm, och då är det Solnas tur att bestrida, enligt Alessandra Wallman.

Stämma god vän

Även Sundbyberg är med på stämningen mot Stockholm.

– Stockholm försöker kringgå lagen och skjuter kostnader över till oss, säger Peter Schilling (S) kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg.

Nacka är också med på tåget.

– Det är aldrig roligt att behöva stämma en god vän och granne. Vi ser dock ingen annan utväg eftersom Stockholm ensidigt ändrat den betalningsprincip som har gällt länge och som vi anser är i enlighet med vad lagen säger, säger Nackas kommunalråd Mats Gerdau (M).

Isabel Smedberg-Palmqvist anser inte att finns någon konflikt.

– Jag välkomnar en prövning för att få vägledning i hur vi ska arbeta framöver. Det är ren och skär juridik. Jag känner tillit till att vi från Stockholms stad gör rätt, säger hon.