MÖTE. Pehr Granfalk kräver ett möte med generaldirektören efter att uppgifterna från Migrationsverket har nått honom. Foto: Michael Folmer

Solna stad protesterar mot planerat asylboende

Migrationsverket planerar att öppna ett nytt asylboende med drygt 800 platser i Solna. På grund av risken för bränder vill myndigheten dock inte berätta exakt adress – inte ens för kommunens representanter. – Det är oacceptabelt, säger Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande.

  • Publicerad 16:59, 13 jun 2016

Solna stad har skickat ett brev till MIgrationsverket och begärt ett omedelbart krismöte med generaldirektör Anders Danielsson. Bakgrunden är att kommunen i början av juni fick besked om ett nytt planerat asylboende med 852 platser i Solna.

På grund av risken för bränder vill myndigheten dock inte berätta exakt var asylboendet kommer att ligga. Inte ens kommunen får ut den informationen.

– Vi har frågat men Migrationsverket säger att de inte tänker berätta det. Så det får vi reda på när allt är klart i september.

Oacceptabelt anser Pehr Granfalk (M).

– Det planerar att öppna ett av Sveriges största asylboenden här i Solna utan att ha haft någon som helst dialog med oss. Vi vet inte ens vilken typ av individer det är, om det är 300 barn som kommer att behöva skolgång.

Pehr Granfalk tycker också att storleken på asylboendet är olämpligt.

– Det här är människor som har en väntetid på upp till två år innan de får besked om de får uppehållstillstånd eller inte. Det är en enorm psykisk press för de här människorna, och att då samla 800 på samma ställe gör att det blir nästan omöjligt för oss att hjälpa till. Migrationsverket verkar väldigt ointresserade av att vi ska ha ett bra mottagande utan de har hittat en stor bulk där de kan bli av med massa problem, känns det som i dagsläget.

Har ni fått respons på brevet?

– Nej, än så länge inte. De har sagt att de ska svara på brevet, men de verkar väldigt ointresserade av att träffa oss. De skjuter ifrån sig ansvaret på regeringen.

Migrationsverkets förklaring till varför de inte kan meddela kommunen adressen för det planerade asylboendet är för att informationen då blir offentlig.

– Det är utifrån säkerheten. Vi hade så mycket bränder i höstas, säger Johanna Måhlen vid Migrationsverkets presstjänst.

Förklaringen till den knappa information om vilka det är som kan komma att bo vid det planerande asylboendet i Solna är att Migrationsverket helt enkelt inte vet det.

– Vi informerar precis så mycket vi får och när vi kan göra det. Vi önskar självklart att vi kunde säga exakt vilka som flyttar in och när, men så funkar inte verkligheten. Människor söker asyl i Sverige spontant. Vi kan inte styra vilka som kommer. Vi vet inte vilka som kommer, säger Johanna Måhlen.

I slutändan är det inte heller helt säkert att det blir något asylboende i Solna.

– Det är inte något avtal färdigt. Utan det här är bara en första del som också kan överklagas. Avtal kan tecknas först i september och det kommer bara att ske om det då finns ett behov. Och det vet vi inte i dagsläget. Det beror på hur många som kommer till Sverige, säger Johanna Måhlen.